Nemeckí politici dúfajú na prezidenta Bidena a obávajú sa možného prezidenta Trumpa

25.10.2020 22:51

Okrem AfD sú tak vládne strany v Berlíne, ako aj opozičné strany zajedno v tom, že si želajú prezidenta Bidena a nie Trumpa. Vyjadrujú obavy, že Trump ako staronový prezident USA by mohol svoje rozbíjačské dielo v oblasti medzinárodných vzťahov kompletne dokončiť.

Nils Schmid zahranično-politický hovorca SPD v Bundestagu predpokladá, že nielen 4. novembra, ale ani v nasledovných dňoch nebude rozhodnuté o tom, kto bude vládnuť v Bielom Dome. Podobne sa vyjadril aj Johann Wadephul, vicešéf frakcie CDU-CSU v Bundestagu.

Politici SPD a CDU-CSU počítajú s takým scenárom, že posledné slovo k výsledku volieb bude mať napokon až súd. Niektorí z nich sa dokonca obávajú,  že Trump, ak prehrá, nebude chcieť akceptovať svoju porážku a bude mobilizovať ulicu a vyvolá veľké vnútorné nepokoje.

Napätie v politickom Berlíne je obrovské a je isté, že nemeckí politici  sa „druhého“ Trumpa obávajú oveľa viac, ako sa obávali „prvého“ Trumpa, o ktorom boli spolu s Demokratmi presvedčení, že nedovládne a že najneskôr po jednom roku  opustí Biely Dom. Videli v ňom len politického diletanta, ktorý sa sám znemožní a boli si istí, že to nakoniec budú jeho vlastní, ktorí ho prinútia odstúpiť.

Bol to však obrovský omyl a diletantské politické myslenie etablovaných politikov v USA i v Nemecku.