Nemecko agresívnejšie ako USA? Nemecký mainstream ostro kritizuje Bidena za jeho zmierlivú politiku voči Iránu: Stratil Irán už strach pred USA?

16.04.2024 15:45

Nemecký mainstream uvádza:

 

„Zahanbujúce a priam neuveriteľné - USA varujú Izrael pred možným odvetným útokom proti Iránu. Pomáha americká váhavosť režimu mullahov? Nevarujú Irán, aby sa neodvážil ešte raz na podobný akt, ale varujú Izrael, aby v žiadnom prípade teraz nezaútočil na Irán.

 

Po iránskom útoku na Izrael dal americký prezident Joe Biden v telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom veľmi jasne najavo, že musíme „pozorne a strategicky premýšľať o rizikách eskalácie“,

povedal to v nedeľu nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej vlády.

 

Biely Dom síce formálne uviedol, že Biden opätovne potvrdil „železný záväzok“ USA voči bezpečnosti Izraela, ale USA zároveň zdôraznili, že odmietajú veľmi rázne izraelský protiútok. 

A prezident Biden dal Netanjahuovi jasne najavo, že USA sa nezapoja do „útočných operácií proti Iránu“.

 

"Útok Iránu vyvolal pre USA strategickú dilemu,“ vysvetľuje prof. Dr. Ulrich Schlie, riaditeľ „Centra pre pokročilé bezpečnostné, strategické a integračné štúdie“. Pretože USA „nemôžu teraz stáť pevne na strane Izraela“.

 

S mullahmi sa v súčasnej situácii v Bielom Dome zaobchádza „takmer benevolentne“, a to s „uvoľnením tlaku namiesto jeho vytvárania. Okrem toho sa už dlhšie zanedbávajú sankcie, o ktorých už bolo rozhodnuté proti Iránu.

 

Toto má rozmer politiky zmierňovania zo strany USA. Irán nebral vážne Bidenovo „Nerob to“, keď sa stále snažil zabrániť útoku na Izrael. Pretože Irán nemal žiadne veľké obavy z niečoho nebezpečného zo strany USA, tak napadol Izrael.

 

To ukazuje na zlyhanie celej politiky Západu vedeného USA voči Iránu. 

V konečnom dôsledku nedostatok odstrašenia  proti Iránu Bidenovou administratívou ponecháva mullahom slobodu konať, ako sa im páči.

 

Toľko z mainstreamu v tejto veci.

 

Faktom ostáva, že takúto tvrdú kritiku USA si Nemecko ešte nikdy nedovolilo. A nemecký mainstream píše v súlade s tým, čo si myslí semafórová vláda v Berlíne.

 

A či nevedia, alebo nechcú vedieť Nemci, že USA sú vojnou na Ukrajine finančne mimoriadne vyčerpané? 

A k tomu ešte výdavky na vojnu v Gaze, a preto ak by sa dali ešte zatiahnuť aj do vojny s Iránom, tak by už siahali na dno svojich finančných možností, a to v roku volieb, keď Demokrati chcú za každú cenu prekaziť Trumpa ako prezidenta USA - a ako  si to v žiadnom prípade nemôžu dovoliť.