Neverme falosnym prorokom - predstieraju nam nieco, co nie je pravdou! - 1. cast

11.11.2014 11:02

Historia ludstva je velmi nazornym a presvedcivym dokumentom toho, ze ludia vzdy odznova lahkoverne uveria falosnym prorokom. Je zaroven aj dokazom toho, ze ludom nechyba nic tak velmi ako dovera v seba a vo vlastne schopnosti. Je az zarazajuce ako lahko je mozne velkej vacsine ludi nahovorit, ze biele je cierne a cierne, ze je biele, pricom netreba mat ani prilis silne argumenty. Plne postaci, ak niekto vie hovorit autoritativne a dava najavo, ze si je isty tym, co hovori. To je dosledok toho, ze ludi obvykle zaujima daleko viac forma nez obsah.

Tuto nedoveru vo vlastne sily a schopnosti, cim sa vyznacuje velka cast ludstva, vyuzivaju velmi radi ludia, ktori si nezelaju nic tak velmi ako niekoho ovladat, manipulovat a zarabat na nom. 

V principe existuju dva druhy falosnych prorokov. Su to demagogicki politici a ludia-sarlatani, ktori vyhlasuju, ze maju spojenie s nadprirodzenymi silami a s bytostami, ktore nie su z tohto sveta. Kazdy z nich je pre nas nebezpecny inym sposobom. 

Ak si spomenieme na Hitlera, Stalina, Goebbelsa a ci Napoleona, tak sa istotne priklonime k nazoru, ze politicki demagogovia su najvacsie nestastie ludstva. Takmer vsetci z nich boli tazki psychopati, no napriek tomu im ludia verili a slepo a poslusne splnali ich prikazy. Ako to bolo mozne? Co bolo toho pricinou? Nebola to prave patologia ich duse, ich specificky svojrazne sialenstvo, co ludi na nich tak fascinovalo a robilo ich neodolatelnymi?!      

Vacsina ludi ma silne sklony dat sa viest a ovladat inymi. Nie su si nikdy isti vlastnou mienkou a vahaju pri kazdom pripadnom samostatnom rozhodnuti. Preto pri vsetkych dolezitych, no casto i pri nedolezitych rozhodnutiach, hladaju radu a pomoc u rodicov, ucitelov, priatelov a roznych inych autorit. Tieto sklony su ciastocne vrodene a ciastocne zavinene vychovou, ktora bola prilis autoritativna a ponechavala len velmi maly priestor pre vlastne rozhodnutia, ak vobec. V tomto smere pozname dva extremy. Velmi prisnych rodicov, ktori chcu vsetko urcovat, predpisovat a o vsetkom rozhodovat sami, alebo rodicov velmi starostlivych, ktori svojim detom vsetko odoberu a ulahcia, len aby to mali “lahke” v zivote, lebo ved zivot je dost tazky a chysta im mnozstvo nastrah a neprijemnosti.

Takito ludia potom naliehavo hladaju poradcov, radcov, prorokov a vodcov. Su vhodnym a velmi lahko stravitelnym sustom pre sarlatanov, falosnych prorokov a politickych demagogov. Veria len im a riadia sa len ich radami a prikazmi. Maju na nich priam magicky vplyv. 

Kto sa nenaucil slobodne a samostatne mysliet a samostatne sa rozhodovat, ten je priam predurceny k tomu, aby sa v urcitej zivotnej situacii, ktoru nevie vyriesit, stal lahkou obetou nejakeho falosneho proroka. Tito ludia nemaju nijaky iny ciel ako predstierat skromnost, nezistnost, ochotu pomoct, poradit, skratka dat vam pocit, ze ak sa budete v zivote riadit ich radami, tak sa vam bude vsetko darit. Tymto sposobom je pre nich najjednoduchsie najst si vhodne obete pre svoje nekale ciele.

Nezabudajte vsak nikdy, ze maju v umysle vas naplno ovladnut, pomotat vam hlavu, vyuzit vase slabe stranky a urobit vas zavislymi od ich osoby. Potom je pre nich uz velmi lahkou hrou vas nejakym sposobom vykoristovat. Obvykle sa chcu dostat na vase peniaze alebo na vase vlastnictvo. Najhorsi z nich su taki, ktori z ludi podvodnym sposobom vytahuju peniaze a zaroven aj predstieraju svoju mimoriadnost napr. v tej forme, ze sa vyhlasuju za bytosti s nadprirodzenymi schopnostami.

Poznal som viacere taketo individua v cudzine i na Slovensku. Ako priklad uvediem  Nataliu de Lemeny Makedonovu. Bola autorkou knihy VEČNE ZAKONY. 

Najprv chcem prizvukovat, ze tato zena nemala najmensie moralne pravo napisat knihu takeho obsahu a takych vypovedi ako ich obsahuje uvedeny titul! 

Pani Makedonova bola clovekom, ktory pripravil viacerych ludi nepoctivym a hanebnym sposobom o velke sumy penazi. Clovek, ktori inych klame, sa na ich ukor obohacuje a bezocivo sa vydava ako skromny, chudobny a asketicky, nemoze a nesmie ludi nieco ucit, nema pravo “apostolovat” a hlasat vznesene pravdy. Zivot p. Makedonovej bol v mnohom zalozeny na nepravdach a luharstvach. Podvadzala ludi nielen ako falosny prorok, ale aj ako vydavatelka. Poznal som ju velmi dobre osobne i jej rodinne zazemie. Vrcholom jej schizofrénie bolo to, keď sa nejaký čas pred smrťou(zahynula pri autonehode 1998)začala vyhlasovať za bohyňu, ktorá porodí znova Ježiša. A nie málo ľudí v SR jej to verilo.   

Sucasna doba je priam rajom pre najroznejsich sarlatanov, prorokov, liecitelov a pochybnych majstrov. Zijeme totiz v najprevratnejsej epoche, aku kedy ludstvo zazivalo. Vsetko sa meni doslova zavratnou rychlostou. Mame dojem, ze vsetko okolo nas je v ustavicnom pohybe. Sme svedkami neustalych premien, zvratov a tazko kalkulovatelnych najrozmanitejsich trendov. Tato nesmierne dynamicka premena vsetkych aspektov a struktur nasho sveta nas miatne a dezorientuje. Preto netuzime a priam nezmierame po nicom tak velmi, ako po pevnej pode pod nohami, po stabilnej opore, po spolahlivom orientacnom systeme, ktory by nam zarucil rovnovahu a spravne nasmerovanie.     

 

nasleduje 2. cast