Nova stratégia USA vo vedení vojen - 4. časť

29.06.2014 10:59

Po úspešnom zničení Lýbie obrátil Washington svoju pozornosť na Sýriu a očakával tam podobný rýchly vojenský úspech. Len  ruské a čínske veto v OSN znemožnilo USA, aby mohlo bombardovať Sýriu, ako sa to  dialo v prípade Srbska či Lýbie. Biely Dom preto použil už vyskúšaný nový spôsob vedenia vojny a urobil z nej opäť súkromnú vojnu, ktorá sa vymyká spod kontroly OSN, pričom je hanbou tejto organizácie, že k tomu len zhovievavo mlčí. V marci 2012 zajala sýrska armáda pri meste Homs okolo 800 zahraničných žoldnierov. Medzi nimi bol občania Kataru, Ománu, Saudskej Arábie, Iraku, Turecka, ale aj z Francúzska.

Vojna proti Sýrii, ktorú rozpútal Biely Dom, sa medzičasom stala neprehľadným labyrintom rôznych proti Assadovi bojujúcich žoldnierskych skupín. Hillary Clintonová nútila pred časom prezidenta Erdogana, aby poslal tureckú armádu do Sýrie, čo tento odmietol, lebo sýrska armáda sa oproti očakávaniu Washingtonu ukázala oveľa odolnejšia a bojaschopnejšia. Washington sa preto obrátil na Katar a Saudskú Arábiu, aby prebrali tajné veliteľstvo v boji proti Damašku a aby organizovali skúsených a na všetko odhodlaných žoldnierov, medzi nimi aj Al-Kaida bojovníkov. 

V apríli 2013 povedal Jamal Maarouf, vodca Frontu sýrskych revolucionárov v britskom Intenpendent, že podnikajú spoločné akcie s Jabhat Al-Neusraou, sýrskou ozbrojenou  skupinou, prepojenou s Al-Kaidou, proti sýrskym vládnym jednotkám.

 CIA podporuje Jabhat Al-Nusru miliónmi dolárov, jej členovia sú brutálni sadisti, ktorí popravujú zajatých sýrskych vojakov a znesväcujú a ničia kresťanské kostoly. Americké peniaze tečú do rúk týchto zločincov tajne cez Saudskú Arábiu. Na tieto operácie dohliadal ešte pred niekoľkými týždňami šéf saudskej tajnej služby, prinz Bandar al Sultan, ktorého prezývajú Bandar Bush, lebo má oddávna úzke prepojenie s rodinou Bushovcov. Bol 23 rokov veľvyslancom vo Washingtone. 

Aj v Sýrii ide len o zahranično-politické záujmy USA, kde Američania uplatňujú naplno svoju novú taktiku vedenia vojen a špinavú a krvavú prácu nechajú za seba robiť iných.

 

pokračovanie nasleduje