Nová vláda v Paríži: Má Macron problém so ženami?

12.07.2020 23:36

Zostavenie novej francúzskej vlády je „veľkým zauchom“, ktoré takto dal prezident Macron všetkým tým, ktorí v krajine bojovali proti sexuálnemu násiliu voči ženám a za rovnosť pohlaví.

Povedala to Laurence Rossignol, niekdajšia francúzska ministerka pre rovnoprávnosť oboch pohlaví. Podobne to vidí mnho Francúzov i viaceré francúzske médiá. Spravodajský portál Politico sa pýta, či francúzsky prezident má problém so ženami, keď zostavoval novú vládu.

Nová vláda mala v podstate symbolizovať štart k zmenenej politike Macrona. Po jej predstavení verejnosti však prišlo okamžite k jej veľkej kritike nielen zo strany opozície, ale aj veľká časť jeho prívržencov nešetrila slovami ktiriky.

Vo fokuse kritiky, do ktorej sa zapojila aj prevažná časť francúzskych žien, sa ocitli najmä dvaja muži – minister vnútra Gérald Darmanin a minister justície Éric Dupond-Moretti.

Darmanina vyšetruje polícia kvôli podozreniu zo znásilnenia a Éric Dupond-Moretti je známy tým, že nemá veľký rešpekt voči ženám a neraz to v minulosti dal otvorene najavo.

Odkedy bolo známe, že Darmanin sa stane novým ministrom, tak opakovane prichádza k masovým protestom proti nemu.

Francúzky sú sklamané aj tým, že Macron neobsadil ani jedno z dôležitých ministerstiev ženou.

Mnoho francúzskych žien sa preto posmešne pýta, či sa Macron obáva silných sebavedomých starších žien, lebo doma už jednu má a tá mu zrejme dosť znepríjemňuje život.

Boju so silnými ženami sa ale Macron podľa všetkého nevyhne, a to najneskôr potom, keď prídu prezidentské voľby.

Potom sa zrazí so svojou starou rivalkou a nepriateľkou, pravičiarkou Marine Le Pen. V Paríži sa povráva, že ambície na prezidentské kreslo má aj jej neter Marion Maréchal.

A okrem toho je tu ďalšia neobyčajne silná a mocichtivá žena – Anne Hildago, ktorá bola práve opätovne zvolená za primátorku Paríža s podporou silnejúcich Zelných.

V prezidentských voľbách by mohla byť Macronovi potom veľmi nebezpečná, ak by sa Zelení a Ľavica spojili a urobili ju svojou spoločnou  kandidátkou.