Nový vedný odbor: Biotechnológia hmyzu, od ktorej si ľudstvo môže veľa sľubovať

14.08.2021 23:29

Hmyz vie v mnohom oveľa viac, ako ľudia. Ale až teraz sa začíname od neho učiť.Len od roku 2015 existuje na Justus Liebig-Univerzite v nemeckom Gießene Institut für Insektenbiotechnologie.  Je na svete prvým a zatiaľ aj jediným Inštitútom pre biotechnológiu hmyzu.

Hmyz disponuje nepredstaviteľne rozsiahlym arzenálom chemických látok. Veda a výskum chcú tento dosiaľ nevyužitý potenciál dôkladne preskúmať a následne využiť. Napríklad pre nové, vysokoúčinné lieky, pre nové stavebné hmoty so špeciálnymi vlastnosťami, pre nové prípravky na ochranu rastlín, atď.

Hmyz predstavuje v celej existencii života na našej planéte z pohľadu evolúcie najúspešnejšiu skupinu organizmov.

Prvé jednoduché druhy hmyzu sa objavili pred 400 miliónmi rokov.

Dnes žije na Zemi podľa odhadu biológov až 10 miliónov druhov hmyzu, pritom dosiaľ vedci spoznali a opísali len jeden milión z týchto druhov. Tieto druhy hmyzu vyvinuli v priebehu času obrovské množstvo vysokoefektívnych enzýmov a skvelých obranných látok, ktoré ich chránia nielen pred chorobami, ale aj pred nepriateľmi. Okrem toho vyvinuli aj také látky, ktoré im pomáhajú zabezpečiť si potravu.

Biotechnológia hmyzu musí teraz vyvinúť metódy ako sprístupniť tento enormný „prírodný sklad“ týchto prírodných látok s výnimočnými vlastnosťami, ktorými disponuje hmyz, celému ľudstvu.

Ľudia všeobecne ešte donedávna s hmyzom (okrem včiel) nespájali nič pozitívne. Veď na jednej strane je hmyz najväčším konkurentom ľudí v oblasti potravy, lebo množstvo z nej, ktoré uskladňujeme a sadíme na poliach, mu padne za obeť. Na strane druhej zomierajú ročne milióny ľudí na choroby, ktoré boli spôsobené hmyzom.

Preto sme sa zameriavali len na vývoj stratégií boja proti – z nášho pohľadu – škodlivému hmyzu.

Teraz však nastáva nová epocha „vzťahov“ ľudstvo a hmyz. Vývoj inovatívnych biotechnologických metód umožní využitie hmyzu napríklad ako dodávateľa špecifických látok pre bioekonómiu. V hmyze drieme aj veľký potenciál pre biokonverziu biologických odpadov.

Uzatváram tento článok tým, že je mnoho ďalších príkladov na to, čo všetko nové nám v súvislosti s hmyzom prinesie vývoj biotechnologických metód.