O Tantre celkom inakšie! Aj naše Tatry súvisia s prastarou Tantrou

21.04.2018 09:52

Tantra sa v Európe všeobecne spája so sexom. Je ale predovšetkým skvelou a veľmi unikátnou filozofiou. India ma po niekoľkých týždňoch pobytu v mnohom zmenila. Najmä spoznávanie indickej psychológie, tantry, taoizmu, prastarých vedánt a sanskritu mi ukázalo nové a celkom iné pohľady na život a na BYTIE, ako ich má bežný Európan.

V Indii je všetko iné ako v Európe a dokonca aj čas tam (v prenesenom slova zmysle) ide inakšie ako u nás – hodiny tam tikajú oveľa pomalšie.

Na tomto mieste by som chcel pripomenúť, že aj nejeden popredný mysliteľ našej západnej kultúry objavil v Indii nové impulzy a nové idey nielen pre svoju prácu, ale i pre svoj život. Objavil tam niečo úplne nové – niečo, čo Západ nemal, nepoznal a stále nemá. Boli to géniovia ako napríklad Schopenahauer, Jung, Goethe, Nietzsche.

Indický spôsob myslenia je úplne odlišný od nášho európskeho. Indický tantrizmus učí, že svet, a to, čo my v našej kresťanskej kultúre i v našom kresťanskom náboženstve nazývame divinálnym, teda božským, neboli nikdy dve, od seba rôzne a oddelené  veci a či štruktúry. Ale už od samého počiatku – čokoľvek tento počiatok z fyzikálneho hľadiska aj bol – boli jedno a to isté, aj keď ich forma mohla byť rôzna.

Pre lepšie porozumenie tu použijem analógiu. Vezmite si napríklad vodu a ľad. Oboje sú len jedno a to isté, ale majú inú formu a iný vzhľad. Kto ale nepozná ich vnútornú podstatu, ten bude tvrdiť, že sú predsa úplné iné a od seba rôzne, nemajúce nič spoločného a jeho jednoduchý argument bude znieť, že veď sa to vidí už na prvý pohľad.

Ak by ale boli človek a boh – ja osobne vnímam moje „božstvo“ ako niečo neosobné a menujem to kozmickým vedomím – tvorili dve rôzne kategórie, tak by sa nikdy neboli mohli spojiť a teda ani stretnúť. Náš západný svet, naša západná kultúra a naša západná veda i relígia nás doslova v zmysle mechaniky učia, že všade okolo nás i v kozme existujú len duality.

A to je zásadný problém našej existencie a samozrejme aj našej psychológie.

Existencia duality, ktorú nám naše západné vnímanie sveta takpovediac vložilo do krvi a do génov, nám nedovoľuje vidieť seba i svet iným očami a preto ho delíme na božský a nebožský komponent, teda na základnú dualitu, z ktorej potom vyplývajú všetky ostatné duality, z ktorých je poskladaný náš svetonázor.

To je však len ilúzia nášho ega, jeho sebaklam, jeho povrchné vnímanie sveta a jeho fenoménov. Naše ego má len veľmi jednoduché vedomie, ktoré vníma svet ako mechanickú mašinu, ktorá funguje podľa kauzálnej logiky. Toto ego sa v priebehu evolúcie katapultovalo z pôvodne zažívanej jednoty a spojitosti s božstvom (kozmickým vedomím) a dostalo sa do stavu vnútornej rozštiepenosti, kde všetko zažíva len dualisticky.

A to je často príčinou psychopatologických stavov  a psychických ochorení ľudí západnej civilizácie. A je ich čoraz viac. Erich Fromm už pred viac ako polstoročím hovorieval, že Západ sa čoraz väčšou mierou stáva patologicky-neurotickou spoločnosťou, ktorá napokon zničí vlastnú dušu.

Filozofia tantry spočíva na princípoch Šiva a Šakti. Indickí mudrci – brahmani – používali výraz Šiva pre vyjadrenie pojmu VEDOMIE (mimochodom aj toto slovo má svoj pôvod v sanskrite: vedanta). Vnímali vedomie ako niečo nehybné, nekonečné a večné.

Moja analógia k tomu je nasledovná: Je niečím, čo sa ukrýva za všetkým čo sa deje. Je ako filmové plátno, na ktorom odbieha film. Film je akoby dianím sveta a plátno si nič nerobí z toho, čo sa na ňom deje - čokoľvek sa aj deje - ale je absolútne potrebné, aby film mohol bežať.

Šakti chápali brahmani ako KOZMICKÚ ENERGIU. Všetko čo sa v kozme odohráva, a to rovnako v kozme viditeľnom, ako aj v neviditeľnom, je len výsledkom pôsobenia tej istej jednej energie. Neexistuje nič pevné a nič nedeliteľné a VŠETKO je v neustálom pohybe. Neuveriteľné čo všetko vedeli starí brahmani o človeku a o kozme. A to bez kvantovej fyziky a bez vedeckej psychoanalýzy.

Teraz vysvetlim ako súvisia naše Tatry s tantrou a so sanskritom (ktorý je najstaršou indickou rečou a je pokladaná za pramatku všetkých rečí).

Málokto vie, že slovo Tatry – Tatra nie je slovanského pôvodu, ale jeho pôvod je v sanskrite a tým aj v tantre. Tatra je jednoznačne slovo zo sanskritu a znamená: tam, tamhľa. Výraz tantra (má viac významov) znamená  aj tkanivo, masa – niečo, čo má veľkú súdržnosť.

V hre o krstných otcov nášho najvyššieho pohoria sú Kelti – záhadný a neobyčajne múdry národ, známy svojou vysoko rozvinutou kultúrou. Keltská reč má veľa slov zo sanskritu a aj názov Kelti je odvodený zo sanskritového slova kelh, ktoré znamená udierať. Pôvodny keltský hláskový systém je takmer identický s hláskovým systémom sanskritu. Kelti poznali a používali aj početné výrazy z tantry – medzi nimi aj slovo tatra. Bol to ich výraz podivenia sa, úžasu. Putovali a žili aj na území Slovenska. Naše veľhory, ktoré sa pred zrakom putujúcich odrazu vynorili akoby z ničoho, znamenli pre nich údiv, ohromenie.

A ukazujúc si ich s obdivom jeden druhému, hovorili, pozri: Masa, Tamhľa –Tantra, Tatra. A tak im ostalo meno Tatra – Tatry