Objavili vchod do podsvetia, vybudovaný indiánskou Teotihuacan-kultúrou

30.10.2014 13:22
 
 

Vedci nevedia dodnes prečo zmizla z javiska dejín veľkolepá a dominantná civilizácia dávnej indiánskej kultúry Teotihuacan. Prednedávnom objavili v Mexiku archeológovia niečo, čo môže pomôcť vyriešiť túto záhadu. Našiel sa podzemný tunel k "podsvetiu", ktorý dopĺňa umelá obloha. Archeológovia ho objavili v jednom starom chrámovom komplexe, na mieste, kde sa voľakedy nachádzalo mesto Teotihuacan. Dnes táto lokalita je súčasťou spolkovej krajiny Mexiko a je v blízkosti mesta Teotihuacan de Arista, 45 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Mexika.

Ruiny mesta Teotihuacanu sú pozostatkami jedného z najvýznamnejších predhistorických miest Ameriky. Fascinuje najmä ich stupňovitý chrám a veľká slnečná pyramída. Mesto patrí k svetovému kultúrnemu dedičstvu UNESCO. 

Tunel, ktorý archeológovia objavili, sa nachádza medzi slnečnou pyramídou a chrámom opereného hada. Bolo v ňom o.i. nájdených okolo 50 000 obetných darov - medzi nimi sošky, umelecky opracované mušle, vázy, taniere....

Podľa archeológa Sergia Gomeza tunel symbolizoval vchod na druhý svet a pravdepodobne tam boli pochovávaní aj vládcovia, ktorých hroby sa ale zatiaľ nenašli.

Tunel je dlhý 140 metrov a je v hĺbke 18 metrov pod zemským povrchom. Jeho klenba je vypracovaná tak, že znázorňuje nebo s hviezdami.

V časoch svojho rozkvetu - v 5. a 6. storočí - bol Teotihuacan najdôležitejšou metropolou strednej Ameriky a jedným z najväčších miest vo vtedajšom svete. Keď tam v 14. storočí prišli Aztékovia, tak našli mesto už dávno ľudoprázdne a opustené. Čo spôsobilo zaniknutie jeho civilizácie, to dosiaľ ostáva tajomstvom.