Olovo bolo prvým kovom, ktorý človek objavil

02.08.2018 21:59

Olovo človek objavil približne pred osemtisíc päťsto rokmi. Meď a cín objavil človek podstatne neskôr - asi pred šesťtisíc rokmi. Olovo má striebristosivú farbu a patrí k ťažkým kovom. Je otravné a jeho atómové číslo je 82, atómová váha 207.

Meď a cín boli prvé kovy, z ktorých ľudia vyrábali zbrane a nástroje. Niekedy pred štyritisíc päťsto rokmi urobili dôležitý objav, keď prišli na to, že z medi a cínu je možné vytvoriť zliatinu, ktorú voláme bronz a ktorá je oveľa tvrdšia ako každá z jej zložiek. Výhodou bolo aj to, že bronz sa dal ľahšie spracovávať. Zrodená bola doba bronzová. Zbrane, šperky  a nástroje sa  počas nej vyrábali už len z bronzu.

Olovo sa vyskytuje v prírode veľmi zriedkavo v čistej forme. Inakšie sa nachádza  v rude.

Najviac olova je v Číne, Austrálii, USA, Mexiku a Peru. V Európe má najviac olova Poľsko.

Veľa olova sa získa aj jeho opätovným využitím. Napríklad zo starých autobatérii, kde je olovo, možno vyprodukovaať nové olovo. Alebo staré poškodené olovené rúry, aké bývajú na strechách domov, je možné roztaviť a olovo znova použiť.

V súčasnosti je celosvetová spotreba olova okolo 11 milión ton. Z toho ide viac ako 50 percent na výrobu štartovacích batérií v autách.

Vo všeobecnosti existuje veľa možností použitia olova - napr. aj všade tam, kde je potrebná dodatočná váha pre nejaké prístroje, aby boli stabilné.

Väčšina guliek pre strelné zbrane je zhotovená z olova.

Olovo chráni aj pred rádioaktívnym žiarením a používa sa preto aj v atómových elektrárňach.

Kilo olova stojí v súčasnosti okolo 2 eurá.