„Originálne“ riešenie bytového problému mladých rodín v Nemecku. Alebo to bude pre migrantov?

14.01.2020 23:59

Bytová situácia v Nemecku už celé roky nebola ružová. Teraz ale je už doslova katastrofálna Bytová výstavba permanentne pokuľháva a v súčasnosti, keď príliv migrantov do Nemecka extrémne stúpal a aj stúpa - Nemecko je pre nich druhou najvyhľadávanejšou destináciou na svete - je situácia na bytovom trhu, najmä vo veľkomestách, extrémne kritická. Mladé rodiny, ktoré nemajú vysoký príjem, tam sotva najdu byt, ktorý by si mohli finančne dovoliť.    

Teraz prišiel s "originálnym" nápadom Robert Feiger, šéf odborov IG-Bau. Vychádza z toho, že v Nemecku žije veľké množstvo dôchodcov v bytoch, ktoré sú pre nich príliš veľké. Mnohí z nich by sa podľa jeho zistení aj sami chceli vysťahovať, ale buď im na to chýbajú finančné prostriedky, alebo sa boja prílišneho stresu zo sťahovania. V nejednom prípade by mohlo prísť aj k výmene bytov seniorov, ktorí žijú v zbytočne veľkých bytoch, s mladými rodinami, ktoré zas žijú v príliš malých bytoch.

Feiger žiada štát, aby sťahovanie dôchodcov, tých, ktorí sú ochotní tak urobiť, podporil prémiou 5 000 eur. Dôchodcovia majú v Nemecku na hlavu najviac bytového priestoru.

V nedávnej minulosti bolo však viac takých prípadov, že dôchodcov, ktorí mali väčšie byty a boli to sociálne byty alebo byty, ktoré patrili mestu, tak na nariadenie mesta ich proti ich vôli vysťahovali do malých bytov a na ich miesto prišli rodiny migrantov.

A tak aj teraz sú obavy, že nápad Roberta Feigera bude v tichosti slúžiť v skutočnosti k získaniu ďalších bytov pre migrantov.