Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; - 150. pokračovanie

07.08.2016 23:16

„Maestro, radi by sme sa od vás dozvedeli, kedy a ako vzniklo fádo?“ Opýtala sa Ginette.

„Existujú dve hypotézy, ktoré vysvetlujú jeho pôvod. Podľa jednej dokonca vraj nevzniklo v Portugalsku, ale v Brazílii. Druhá hypotéza tvrdí, že jeho rodiskom boli moria a oceány, po ktorých sa pred stáročiami plavili lode portugalských námorníkov. Na palubách ich lodí počas dlhých večerov, keď nekonečná vzdialenosť od domova a sužujúca osamelosť a odlúčenosť od blízkych vyvolávala melancholické pocity, tak ich duše sa z toho najlepšie oslobodili pri načúvaní nového druhu piesní, ktoré tam vytvorili a to bolo fádo.

Lisabonské fádo, tak ako ho dnes poznáme, vzniklo koncom osemnásteho storočia v prístavných a zábavných štvrtiach mesta.

Jeho prvou formou bol tanec, ktorý bol veľmi podobný známemu africkému tancu Lundumu. Je to obľúbený brušný tanec, rozšírený predovšetkým v západnej Afrike.

Tento africký tanec prenikol prostredníctom obchodu s otrokmi cez Ameriku až do Brazílie. Tak sa dostali africké hudobné elementy cez Brazíliu aj do portugalského fáda.

Už na základe týchto faktov sa dá pochopiť, že vo svojich začiatkoch nebolo fádo dosť dobré na to, aby ho akceptovali a prijali aj vyššie spoločenské kruhy. Veď bolo predsa tancom čiernych otokov a najnižších sociálnych vrstiev. Jeho pôvod a otvorené a neskrývané emócie, ktoré z neho prúdili, budili nevôľu a pohŕdanie urodzených a bohatých.

A ešte niečo , čo vás možno bude k téme fádo zaujímať. V Portugalsku existuje okrem lisabonského fáda ešte jeden druh fáda. Je to takzvané Coimbra-fádo a je úplným protikladom nášho lisabonského fáda. Ľudia, ktorí ho spievajú a ktorí ho milujú, sú celkom iní ako Lisabončania.

Coimbra je staré univerzitné mesto a nachádza sa v ňom najstaršia univerzita Portugalska. Toto fádo spievajú a hrajú najmä študenti odtiaľ a sú to svojím spôsobom moderní trubadóri, ktorí spievajú ľúbostné piesne fáda, ale bez toho, aby súčasne vedeli v ich fáde vyjadriť aj pocity utrpenia a bolesti, ktoré sa neraz spájajú práve aj s láskou.“

+ + + + + + + + + + + +

Pondeľňajšie ráno ich prebudilo prenikavým vykrikovaním poulčných predavačov lotérie, hoci ich hotelová izba až na treťom poschodí.

pokračovanie nasleduje