Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 19. pokračovanie

24.10.2014 21:27

 

    V blízkosti Sorbonny zaparkovali a keďže Denis mal ešte čas, tak ostali sedieť v aute a Ginette mu oznámila:

   "Keď vystúpiš a sa rozlúčime na niekoľko hodín, tak hneď zavolám otcovi a mu poviem, že sme sa rozhodli, že ostaneš navždy v Paríži a že sa dnes večer zasnúbime. Potom zavolám mame a prezradím jej to isté. Starej mame však nepoviem nič, a tak večer zažije až dvojnásobne veľké prekvapenie. Otcovi som povedala hneď, že som ťa spoznala a sa do teba zamilovala a že urobím všetko preto, aby si tu ostal natrvalo. Mama sa to dozvedela od otca a je na teba už veľmi zvedavá. Keď som s ňou včera telefonovala a som ťa opisovala ako vyzeráš a aký si, tak bola veľmi nadšená a nedočkavo sa na teba teší. Má už päťdeiatku za sebou, ale vyzerá skvele a oveľa mladšie. Je trocha nižšia ako ja, ale máme rovnaké postavy a aj v tvári sme si veľmi podobné. Má zelené oči ako ja  a tie isté oči má aj stará mama a hoci má už takmer sedemdesiat, tak má v nich ešte stále ohnivé iskričky. U nás sa hovorí, že žena je taká mladá, aké mladé sú jej oči.

   Ešte niečo o mame. Kto nás nepozná, ten si myslí, že sme sestry. Občas sa stalo, keď som priviedla domov nejakého priateľa, tak sa mu Charlotte - tak sa volá mama - páčila viac ako ja. Keď som bola mladé dospievajúce dievča, okolo sedemnásť rokov, tak som preto na ňu niekedy až žiarlila, hoci sme si vždy výborne rozumeli. Samozrejme, že mi k tomu nedala nikdy dôvod, len sa rada porozprávala s mojimi priateľmi a všetci boli okúzlení jej ženským šarmom a išli na nej doslova nechať oči, čo ma občas robilo žiarlivou. Časom som však pochopila, že niečo také robí dobre každej staršej žene, ak jej dávajú podstatne mladší muži najavo, že sa im páči."

    "Ako sa na to pozeral Jean, nie je žiarlivý, keď Charlotte má také úspechy u mužov? Bola mu vždy verná?"

     "Už som sa o tom zmienila, že Francúzi to s vernosťou, lepšie povedané s vernosťou, ako ju definujete vy, Východoeuropania, neberú tak vážne. Najmä v Paríži, ale aj  v iných našich mestách, kde sa napodobňuje parížsky spôsob života, sa pod vernosťou partnerovi nerozumie bezpodmienečne práve sexuálna vernosť. Vernosť je pre nás predovšetkým vzájomná lojalita, diskrétnosť a vnútorná spojitosť. Výlučná celoživotná sexuálna disponovanosť len pre jedného človeka nie je definíciou vernosti. Takto som bola vychovaná a viem aj z mojich štúdií psychológie a sexológie, že takýto názor je správny. Kto dokáže takto zmýšľať a žiť, ten je spravidla maximálne tolerantným človekom. A tolerancia je pre mňa tou najdôležitejšou vlastnosťou. Aj môj otec takto rozmýšľa."

     "Je to učite obdivuhodná životná filozofia", povedal zamyslene Denis a pokračoval:

      "Pri tebe mi čoraz viac padajú klapky z očí a začínam mnohé veci vidieť inakšie. Vidím, že mi ešte stále veľa chýba k tomu, aby som bol vnútorne slobodný a že nestačí, ak človek ujde z východného bloku na Západ, za železnú oponu, a že len preto je úplne slobodný, ako si to myslia všetci moji krajania. Byť slobodným, na to nestačí len zmeniť krajinu, v ktorej človek žije. Skutočná sloboda sa musí zrodiť vo vnútri človeka a žiadna ideológia a už vonkoncom nie nejaké náboženstvo ho nespravia automaticky slobodným."

       "Ano, drahý Denis, je to presne tak a som nesmierne rada, že sa dostávaš aj v tomto smere čoraz bližšie ku mne a že si schopný tak rýchlo vidieť isté veľmi citlivé psychologické aspekty, inými očami, ako  si to videl dosiaľ.

     Pre nás Parížanov - v každom prípade pre mnohých - a tým aj pre mamu a otca, sú sex a láska dve rôzne kategórie a obaja partneri, či manželia, môžu diskrétne užívať aj mimomanželskú sexualitu a pritom to nič nemení na vzájomnej láske medzi nimi.

        Názory Francúzov o vernosti a o sexualite veľmi ovplyvnil život a vzťah dvoch veľkých francúzskych osobností - filozofov a spisovateľov - Jean Paul Sartra a Simone de Beauvoir. Milovali sa a mali veľký vzájomný rešpekt, pričom obidvaja mali v priebehu rokov aj viacerých sexuálnych partnerov. Mali dohodu, že všetko je dovolené, ale vždy musia jeden druhého o všetkom informovať. Nevery by sa boli dopustili len vtedy, ak by sex s iným partnerom boli udržiavali v tajnosti."

       "Kto bol Sartre, to viem, je známy aj u nás kvôli svojmu ľavicovému zmýšľaniu, ale meno de Beauvoir počujem prvý raz."

       "Neskôr ti o nej budem viac rozprávať. Teraz sa však ešte vrátim k mojim rodičom a poviem ti niečo o nich."  

pokračovanie nasleduje