Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 264. pokračovanie

04.09.2020 23:39

Hoci je v bazáre zakázané používať oheň, tak mnohým majiteľom neraz neostane iná možnosť, keď chcú zapáliť svoje olejové lampy, len ho použiť, lebo v bazáre občas vypadne elektrika.

Keď sa tak stane, potom traslavé a slabučké svetlo olejových lámp spôsobí, že celý bazár dostane na nejaký čas ešte orientálnejší nádych.

Denis a Ginette nezamýšľali v bazáre nič kúpiť. Denis nebol nikdy veľkým priateľom kupovania a zháňania vecí a kupoval si vždy len to čo nevyhnutne potreboval.

Ľudia, ktorí si kupovali veci, ktoré vôbec nepotrebovali, len preto, aby svojím luxusom zaimponovali iným, boli pre neho len úbohí slabosi bez chrbtovej kosti.

Keď bol Denis občas priamo konfrontovaný s týmto fenoménom, tak zvykol hovorievať:

„Obrovská väčšina ľudí si kupuje veci, ktoré nepotrebuje a za peniaze, ktoré nemá. Títo ľudia sú nesmierne poľutovaniahodní – pričom ja ich ale neľutujem vôbec – lebo to robia len preto, aby sa nimi chválili pred  tými, ktorých neznášajú, ale na ich obdive im záleží.“

Ginette tiež nebola vôbec márnotratná, a to napriek tomu, že vyrastala v takom prostredí, ktoré oplývalo hojnosťou a prebytkom.

Riadila sa tým, že kto má naozaj veľa v hlave, ten nepotrebuje mať veľa okolo seba.

Pod Denisovým vplyvom sa stala v materiálnom ohľade ešte skromnejšia a nenáročnejšia. Ako mimoriadne atraktívna žena si však rada občas kúpila pekné nápadné šaty a k nim vhodné doplnky. Nekupovala si však nikdy nič prehnane drahé.

Práve kráčali okolo malého vkusného obchodíka s voňavkami. Ginette sa spontánne rozhodla, že si pôjde nejaké vyskúšať. Chcela vedieť akú vôňu majú orientálne voňavky. To ale nepočítala s reakciou majiteľa obchodíku.Ten len čo ju zočil, tak sa jej hneď venoval s celou svojou pozornosťou a horlivo jej ukazoval a ponúkal svoje vôňavky, pričom každú vychvaľoval až do neba.

A doslova ju nechcel pustiť od seba, kým si niečo nekúpi. Robil to však veľmi galantným spôsobom, pričom neustale prízvukoval, že jeho špeciálne a excelentné voňavky ešte viac zdôraznia jej výnimočný ženský pôvab.

Vedel niečo aj po francúzsky i anglicky a tak mohol so Ginette aj celkom obstojne komunikovať. A Ginette, ktorá bola zvyknutá na skvelé francúzske voňavky si napokon vybrala dve voňavky – jednu tureckú a druhú egyptskú. A ti voňali skutočne excelentne.

 

Pokračovanie nasleduje