Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 30. pokračovanie

03.12.2014 20:09

 

Lenže v takom prípade musia mať tieto objekty aj stonásobnú hmotu našej galaxie. Tak uvažovali astronómovia po objavení prvého kvazara. Z toho podľa nich muselo vyplývať, že by mali byť giganticky veľké. A tak závladol v astronómii veľký vzruch nad touto obrovskou záhadou, ktorá prinesla do jej usporiadanosti a jasnosti chaos a nechápanie. Medzičasom sa ale situácia upokojila, lebo v priebehu rokov prišlo k novým objavom a k novým poznatkom ohľadne kvazarov. 

V súčasnosti astronómovia hovoria, že kvazary sú objekty , ktoré sa vo  viditeľnom spektre svetla javia takmer ako hviezdy, ale obrovské množstvá energie vyžarujú v iných vlnových dĺžkach, v akých žiaria hviezdy.  Preto aj dostali meno: Quasi-Stellar Object, čo znamená: "Akoby-hviezdne objekty". Dnes sa vychádza z toho, že kvazary sú v kozme najjasnejšie žiariace objekty. Pravdepodobne sú - tak si myslí dnešná astronómia - jadrami veľmi aktívnych galaxií a pri mimoriadne veľkých vzdialenostiach kvazarov už nie je možné k nim patriace galaxie identifikovať, lebo ich svetlo už nie je viditeľné. Podľa dnešného astrofyzikálneho modelu pozostáva kvazar z extrémne silnej  a  preto aj veľmi "pažravej" čiernej diery, do ktorej nenávratne padne všetko, čo sa dostane do jej blízkosti. Z tejto nepredstaviteľne horúcej oblasti pochádza žiarenie, ktoré z kvazaru zachytávame. 

Denis bol nadšený, že mohol na Tenerife skúmať tieto mysteriózne a neobyčajné kozmické štruktúry a bol presvedčený, že objaví niečo, čo bude súvisieť s jeho vlastnými prácami a výskumami ohľadne čiernych dier.

Teplomer ukazoval ešte aj v podvečer tohoto januárového dňa, keď pristali na Tenerife, príjemných dvadsať stupňov. Po popoludňajšom okúpaní sa v mori a následnom hodinovom opaľovaní sa na pláži, v malebnom prostredí mestečka Los Cristianos, ležiacom v okúzľujúcej zátoke, na juhu ostrova, sa vydali už poriadne vyhladnutí hľadať nejakú typickú kanársku reštauráciu, kde si chceli dať niečo typicky ostrovné. 

Bol piatok a zamýšľali ostať v Los Cristianos až do pondelka a až potom sa chceli vyviezť autobusom hore k náhornej rovine Los Caňadas, vo výške 2300 metrov, ktorá obklopovala majestátny Pico del Tejde, najvyšší vrch Španielska , so svojimi 3717 metrami. Odtiaľ to bolo turistickým chodníkom k hvezdárni, pohodlným krokom asi hodinku. 

Las Caňadas a Tejde ponúkajú úžasnú a nezabudnuteľnú panorámu a neobyčajné zážitky každému návštevníkovi, ale - ako sami neskôr zistili - najfascinujúcejším zážitkom je východ a západ  Slnka, ktorý, keď sa tam raz zažije, tak ostáva navždy nezmazateľným zážitkom. Hĺbavý človek, ktorý má zmysel pre mystiku istých nevšedných prírodných scenérií, nemôže v takých chvíľach odolať volaniu svojho vnútra po meditácii a kontemplatívnom pohrúžení sa do seba.

Z vrcholu Pica del Tejde je možné obdivovať i ďalšie kanárske ostrovy, ktoré z tejto výšky budia dojem, akoby boli vgravírované do metalickej platne zeleno-modrastého lesku. Sú to ostrovy Gran Canaria, Hierro, Gomera a La Palma. Pomedzi ne sa kĺže a zrkadlí tieň najvyššieho veličenstva Kanárskych ostrovov - jeho majestátu Pica.  

V Los Cristianos si prenajali pekne zariadený apartment na šesť mesiacov, a tak mali k dispozícii dva domicily. Jeden dole pri mori a druhý - neveľkú izbu pod hviezdami - hore na hvezdárni.

pokračovanie nasleduje