Paríž a jeho hviezdy - autentický príbeh na pokračovanie; 83. pokračovanie

25.12.2015 22:46

    Zažili na trhu niekoľko nečakaných prekvapujúcich momentov. Najväčšie prekvapenie ich ale očakavalo až ku koncu ich návštevy trhu. Asi po hodine chodenia a niekoľkých krátkych spontánnych rozhovoroch s trhovníkmi, sa poberali už smerom k východu, odkiaľ aj prišli. Ginette trochu zaostala za Denisom, lebo začula dvoch Francúzov, ktorí prechádzali okolo nich a dala sa s nimi do rozhovoru. Denis práve kráčal okolo stánku, kde sa ešte na začiatku svojej obchôdzky krátko pristavili a Ginette sa predavača ovocia na niečo opýtala. Vytiahol si zo sáčka malý strapec hrozna, ktoré si cestou po trhu kúpili a ktoré podľa nich bolo kvalitné a sľubovalo aj šťavnatú sladkosť. Začal si na ňom labužnícky pochutnávať.

     Predavač, nevysoký muž, s hustou čiernou bradou, si ho zrejme dobre zapamätal, lebo mu, hneď ako ho zbadal,  priateľsky zakýval a čosi povedal a prstom ukázal na jeho hrozno a pokýval hlavou. Denis sa na neho usmial tiež a pomaly išiel ďalej. Odrazu sa ale malý bradáč za ním rozbehol a úžasnutému astronómovi začal horlivo brať z rúk jeho sáčok s hroznom. Pritom divoko gestikuloval a vzrušene na neho chrlil záplavu gréckych slov, z ktorých Denis nič nerozumel. Situácia, v ktorej sa takto úplne nečakane ocitol, ho celkom zmiatla a nemal ani len potuchy, čo sa vôbec deje a prečo sa ten Gréčisko, ktorý sa na neho len pred malou chvíľou priateľsky usmieval, odrazu tak vyrútil a ho nepriateľsky atakuje. Sáčok s hroznom si však držal pevne v ruke, a tak sa o neho naťahovali ďalej, pričom sa už časť z neho vysypala na zem a so zvyšku vytekal vzácny mok, ktorý vytlačili z hrozna ich zápasiace ruky.

      Denisa odrazu napadlo, že si možno myslel, že si hrozno kúpil u neho a nezaplatil, prípadne, že si ho mýli s niekym, kto mu hrozno skutočne nezaplatil a zdúchol, využijúc veľkú zaplavu ľudí na trhu. Ale prečo by mu potom v takom prípade bol najprv priateľsky zakýval, keby to bolo tak. Niečo tu nesúhlasilo, ale nevedel čo. Keby tu už len bola Ginette. So svojimi znalosťami gréčtiny by sa vec istotne rýchlo vysvetlila.

      A tak sa snažil Grékovi objasniť po anglicky, že to hrozno dávno zaplatil a okrem toho, že ho predsa nekupoval u neho. Domorodý predavač však nerozumel vôbec nič po anglicky a len mu ďalej trhal hrozno z rúk. Denis už bol poriadne napalený a najradšej by bol tomu truľovi už jednu strelil. V nasledujúcej chvíli sa pri dvojici, tvrdošijne bojujúcej o malý sáčok hrozna, pristavili dvaja mladí Gréci a vymenili si s predavačom niekoľko slov a jeden z nich potom Denisovi povedal v dobrej angličtine:

       „Mister, tento človek nechce nič iné, len vám dať najavo, že toto hrozno nie je pre vás dosť dobré a pekné a chce, aby ste ho vyhodili, lebo že vám dá namiesto neho iné a lepšie.“

        „Ale veď ja som už zaplatil za toto hrozno a nemienim platiť ešte raz za iné hrozno“, rozčuľoval sa Denis a len nechápavo krútil hlavou, udivený počínaním gréckeho predavača.  

    „Pane, vy ste ale nepochopili dobre úmysel nášho krajana“, povedal mu s úsmevom vyšší z dvojice mladých mužov.

pokračovanie nasleduje