Je extrémistom? Prvý raz je moslim starostom v EÚ metropole

07.05.2016 22:37

Európa sa dostáva do čoraz silnejšieho „objatia“ od islamu. Teraz to máme už aj z jej najzápadnejšej časti – z Londýna.

Sadiq Khan – zo strany Labour - vyhral voľby v Londýne a 45 ročný moslim, právnik pakistanskej národnosti bude starostom svetového veľkomesta, kde žije takmer deväť miliónov ľudí, z ktorých je milión moslimov. Jeho rivalom bol Zac Goldsmith z kruhov konzervatívcov  Tories, ktorí dosiaľ vládli v hlavnom meste Anglicka.

Moslimský víťaz porazil svojho kresťanského protikandidáta prekvapujúco, a to dokonca vysoko – dostal až o 300 000 hlasov viac ako multimilionár Goldsmith. Až neskoro po  polnoci, v sobotu, keď už výsledky volieb boli úradne potvrdené, predniesol Sadiq Khan svoju reč víťaza. Nový starosta je za to, aby Veľká Británia ostala aj naďalej členom EÚ. Goldsmith , naopak zas chce, aby ju opustila. Rozodovať o tom budú Briti v referende 23. júna.

V priebehu volebného boja označil Goldsmith svojho protivníka ako nebezpečného radikála. Obvinil ho niekoľkokrát z toho, že podporuje islamistických extrémistov.  Podobne sa o ňom vyjadril aj britský premiér David Cameron a viacerí renomovaní britskí konzervatívni politici.

V tejto súvislosti sa ale vynára oprávnená otázka, že ak sa také tvrdenia zakladajú na pravde, tak by to bol prípad na obžalobu a na súdne stíhanie nového starostu. Ak to však nie je pravda, ale len nezákonné osočovanie, tak by mal nový starosta Londýna dať na súd tých, ktorí ho verejne neprávom osočovali. Ani jedna strana to však neurobila. Víťaz nie a porazený tiež nie!

Nový moslimský starosta Londýna, syn jednoduchého vodiča autobusov v Londýne,  hovorí sám o sebe, že je britským moslimom, ktorý bude vo svojej funkcii bojovať proti extrémistom a  že bude starostom všetkých Londýnčanov. Tiež prisľúbil, že bude svoj úrad vykonávať a  viesť tak transparentne, ako žiadny iný londýnsky starosta pred ním.

V každom prípade – akokoľvek sa na to pozeráme – je nielen veľmi prekvapujúce, ale predovšetkým mimoriadne zarážajúce, že v meste, kde je kresťanov niekoľkokrát viac ako moslimov, si kresťania zvolili sa starostu moslima. Niečo také je absurdné a absolútne nepredstaviteľné v moslimských krajinách, aby sa tam kresťan mohol stať starostom nejakého mesta.