Počet Salafistov v Nemecku povážlivo narastá

25.10.2014 18:06
 

Nemecká tajná služba má zaregistrovaných už 6300 Salafistov. Počíta s tým, že do konca roku to bude už 7000. Pred piatimi rokmi ich bolo len 2300. Predovšetkým pre mladých ľudí je salafizmus príťažlivý. Salafisti majú úspech najmä u tých mladistvých, ktorí pochádzajú z migračného milieu, majú problémy v škole a nevedia sa presadiť medzi rovesníkmi. Salafisti im dajú pocit, že v ich kruhoch budú patriť k avangarde a k vyvoleným. 

Z radov Salafistov odišlo z Nemecka už 450 mladých ľudí do bojov v Sýrii. Koľkí v nich v bojoch zahynuli, nie je známe. Vie sa však, že viacerí z nich zahynuli v Sýrii ako samovražední atentátnici. Do Nemecka sa vrátilo 150 z nich. Títo môžu byť ideologicky veľmi nebezpeční, lebo v Sýrii prešli veľmi tvrdými islamistickými "školeniami". Nemecký štát však nemôže proti nim nič urobiť, pokiaľ sa nedopustia nejakých trestných činov.

Pred týždňom zatkla nemecká kriminálna polícia vysokoprofesionálne pracujúcu skupinu džihadistov, ktorá v Nemecku pracovala pre ISIS. Skupina o.i. organizovala z Nemecka odchody mladých regrútov pre ISIS. Medzi nimi bol aj jeden z najväčších talentov nemeckého boxu - sedemnásťročný Kamel Ben S. z Aachenu. V Auguste odišiel tajne do tréningového vojenského tábora ISIS, pri sýrskom meste Rakka. O jeho ďalšom osude nie je v Nemecku nič známe.