Podozrenie z pedofílie zasialo nedôveru medzi vládne strany v Nemecku

17.02.2014 14:53

Aj preto musel odstúpiť minister Friedrich 

 

SPD politik a poslanec Bundestagu Sebastian Edathy sa nečakane, údajne zo zdravotných dôvodov, vzdal 7. februára svojho poslaneckého mandátu. Len pred niekoľkými dňami preniklo do verejnosti vysvetlenie jeho kroku. Impulz k tomu prišiel až z Kanady.

Štátna prokuratúra v Hannoveri zaviedla proti nemu vyšetrovanie v mimoriadne háklivej veci. Je obžalovaný, že medzi 10.2005 a 6.2010 si v Onlineshope istej kanadskej firmy objednal 31 filmov a fotiek nahých chlapcov vo veku 9 až 14 rokov. Je to veľmi brizantná a trápna záležitosť, ktorá však po zverejnení informácii štátnej prokuratúry, hrozí prerásť vo vládnu krízu, lebo sa stala konfliktom medzi CDU-CSU a SPD. Pri prehliadke súkromných i pracovných priestorov Sebastiana Edathyho našla prokuratúra len nepatrné množstvo dôkazov a dva počítače, v ktorých boli úmyselne zničené pevné disky. Prokuratúra preto predpokladá, že Edathy bol od niekoho vopred varovaný.

Minister poľnohospodárstva, Hans-Peter Friedrich, CSU, ktorý bol ministrom vnútra predošlej vlády, sa o veci dozvedel v novembri uplynulého roku, keď prebiehali rokovania medzi SPD a CDU-CSU o vytvorení novej vlády. V tej situácii urobil to,  čo vo svojej funkci urobiť nesmel - informoval o prípade Edathyho niekoľkých významných predstaviteľov SPD, medzi nimi aj šéfa SPD Sigmara Gabriela, súčasného vicekancelára. Minister bol buď príliš naivný alebo veľmi dôveroval funkcionárom SPD, svojím budúcim koaličným partnerom vo vláde Nemecka. V každom prípade je takmer isté, že niekto z nich - ale zrejme všetci - Edathyho varovali, čo teraz pochopiteľne rozhorčene zapierajú.

Teraz predovšetkým CSU požaduje obete aj od SPD a chce, aby Thomas Oppermann, šéf SPD frakcie v Bundestagu, ktorý je podľa Horsta Seehofera, šéfa CSU, najviac podozrivý z toho, že Edathyho varoval, odstúpil.

Možno si každý  na Slovensku vie predstaviť, ako pobúrene reagovala na tento politický škandál štátna nemecká prokuratúra, ktorá nestrpí, ak niekto chce narúšať jej kompetencie, nech je to ktokoľvek. Má totiž v rámci európskych demokracií azda najväčiu nezávislosť do politiky. 

Slovensko a jeho justícia može o takej nezávislosti len snívať - ak vôbec má také sny.