Poliaci objavili lásku k Angele Merkelovej

23.08.2014 00:07

Nemecká kancelárka má po otcovi poľský pôvod 

Starý otec spolkovej kancelárky sa volal Ludwig Kazmierczak, narodil sa v Poznani a v roku 1918 bojoval ako poľský vojak proti Nemcom. V čase 1. svetovej vojny bolo Poľsko rozdelené. Starý otec Merkelovej sa zasadzoval za obnovenie Poľska. V Poľsku objavila kancelárka aj bratranca 2. stupňa, Zigmunda Rychlického. Ten vedel, že má v Nemecku vzdialených príbuzných, ale že medzi nimi je aj nemecká kancelárka, to netušil vôbec.    

Pred nejakým časom, keď sa dozvedel o poľských koreňoch Merkelovej, počul aj meno Kasner a začal sa vecou podrobnejšie zaoberať. Medzičasom našiel medzi rodinnými dokumentami aj niekoľko listov od otca kancelárky a viaceré fotky, na ktorých bol Ludwig Kazmierczak, jej  starý otec. Na jednej z fotiek je v uniforme a fotka bola urobená v roku 1919 v Poznani. V tom čase sa vrátil domov zo severného Francúzska, kde bojoval v Champagni proti Nemcom. Do Poznane prišiel aj so svojou nemeckou snúbenkou Margaretou. Neskôr sa vysťahovali do Berlína a zmenili si už ako manželia svoje poľské priezvisko na meno Kasner, ktoré bolo aj dievčenským menom kancelárky. 

Rychlicki sa aj dnes dobre pamätá na starého otca kancelárky, lebo rodina Kasnerovcov ostala aj po vysťahovaní v kontakte so svojou poľskou rodinou. Napriek zmene mena sa starý otec Angely Merkelovej vždy hlásil k svojmu poľskému pôvodu. Veľmi zaujímavú spomienku má pán Rychlicki na rok 1943. Vtedy zomrela matka Ludwiga Kasnera a on prišiel do Poznane na jej pohreb. 

V neskorších rokoch existoval písomný kontakt aj s Horstom Kasnerom, synom Ludwiga a otcom Angely Merkelovej. Okrem iného svojej rodine v Poľsku písal aj o dcére Angele, ktorá študovala fyziku. Ale až po mnohých rokoch si uvedomil naplno a pochopil pán Rychlicki, že tá Angela z minulosti je totožná s Angelou Merkelovou, spolkovou kancelárkou Nemecka.