Politická analýza: Rakúsko po voľbách – Kurz má na krku Zelených. Pôjde s nimi?

01.10.2019 21:27

Symbolicky povedané Kurz (krátky) po voľbách už nie je krátky. Ale hoci Kurz enormne zosilnel, tak situáciu mu skomplikovali Zelení, ktorí po veľkej strate sympatií voličov u FPÖ nečakane veľmi zosilneli.

To že FPÖ stratí, to sa očakávalo, ale strana stratila viac ako zneli najnepriaznivejšie  prognózy. Pred voľbami všetko vyzeralo na opätovnú koalíciu Kurzovej strany a FPÖ.

Keby,…. keby FPÖ nebola dopadla tak zle ako dopadla a keby Zelení neboli dostali takú podporu voličov ako dostali. Presvedčivý suverénny víťaz volieb Sebastian Kurz má teraz doslova na krku pre neho veľmi nepríjemných Zelených.

K FPÖ treba pripomenúť ešte toľko, že stratu takmer desať percent voličov si zapríčinili len sami a či zapríčinil im ju ich exšéf Strache svojou veľkou nerozvážnosťou, aj keď musím dodať, že bol hanebným spôsobom zlákaný do dômyselnej pasce, ktorú mu pripravili jeho politickí odporcovia. Nutné je však povedať aj to, že Stracheho charakter nebol na úrovni vysokej politickej funkcie, ktorú zastával. Preto sa veľa jeho sklamaných voličov obrátilo FPÖ chrbtom.

Pre túto stranu by preto bolo azda najlepšie odísť dobrovoľne do opozície, tam sa dôkladne „očisťiť“ a pripraviť sa lepšie a svedomitejšie na novú možnosť vládnutia. A tá môže prísť skôr, akoby sa teraz zdalo.

Kurz ohlásil, že bude viesť rozhovory s každou stranou, s ktorou by mohol vytvoriť vlády schopnú koalíciu. Čo sa týka čísel, tak by Kurz ako kancelár bol najsilnejší s SPÖ.

Voči  tejto strane má však Kurz aj z osobných dôvodov najväčší odpor, lebo je presvedčený, že odtiaľ boli organizované viaceré vážne intrigy proti nemu a aj pasca na Stracheho. S FPÖ je pre Kurza v súčasnej situácii koalícia veľmi pravdepodobne málo pravdepodobná.

Ostávajú Zelení. Tí sú bez afér, majú zatiaľ v Rakúsku dobrú povesť a vo voľbách zaznamenali najväčší prírastok hlasov – až 10 percent. Najväčšia časť rakúskych občanov si želá koalíciu Kurza so Zelenými. Kurzova strana má viacero bodov, kde sa so Zelenými môže dohodnúť. Problémom ale ostáva pohľad na utečeneckú politiku.

Tu sa rakúski Zelení do istej miery podobajú nemeckým Zeleným a tí boli občas „merkelovskejší“ ako samotná Merkel. Ak sa v koaličných rozhovoroch s Kurzovou stranou nepodvolia jej predstavám o utečeneckej politike Rakúska, tak to potom predsa len vyzerá na koalíciu s FPÖ a naozaj len v najkrajnejšom prípade s SPÖ.

Kurz v žiadnom prípade v nijakej koalícii ale nedovolí, aby opäť masy sociálnych „azylantov“ premiešané s kriminálnymi „azylantami“ vtrhli do Rakúska. Kurz je obdivuhodne stabilný charakter a zásadový konzervatívny demokrat  a verný prívrženec  hodnôt a tradícií európskej kresťanskej kultúry.

Rakúska vláda na čele so Sebastianom Kurzom bude oporou a veľkým povzbudením aj pre slovenských kresťanských konzervatívcov.