Politika vmiešavania sa USA a EÚ v Ukrajine

20.02.2014 17:31

Ukrajinská opozícia je programovaná na proamerický kurz

 

USA a EÚ vedú v súčasnosti brutálny a krvavý boj o Ukrajinu. Je to zároveň aj veľká provokácia Ruska. Chcú rozšíriť svoj vplyv až na jeho hranice. Zdá sa, že Američanom veľmi chýba studená vojna, tak ako ju viedli spolu s okupovaným západným Nemeckom a ich prisluhovačom, vtedajším kancelárom Konrádom Adenauerom. Studená vojna im môže aspoň trochu pomôcť odviesť pozornosť občanov od obrovských spoločenských a finančných problémov, v ktorých sa Spojené štáty čoraz viac zmietajú.

V prípade Ukrajiny ide o jednoznačné vmiešavanie sa do vnútorných záležitosti iného štátu. Berlín a Brusel stoja za Vitalijom Kličkom a chceli by ho vidieť ako budúceho prezidenta. USA zas favorizujú bývalého ministra zahraničia Arsenija Jaceniuka. Kličko sa USA javí ako príliš veľký priateľ Nemcov a momentálne vzťahy s nimi sú dosť napäté.  Úspešná a skúsená americká expertka na žoviálnosťou podfarbené, ale konzekventné vmiešavanie sa do záležitostí iných, Victoria Nulandová, bola nedávno v Kyjeve, kde sa o.i. dala rôznymi západnými televíziami spropagovať ako dobročinná a neohrozená bojovníčka za oslobodenie Ukrajiny a rozdávala demonštrantom so srdcervúcim výrazom tváre potraviny a falošné úsmevy. Nikde sa však nepísalo o tom, že doniesla  aj prísľub ďalšej americkej finančnej podpory pre demonštrantov, aby naďalej usilovne rozbíjali a ničili svoje mesto, destabilizovali krajinu a podpaľovali čo sa len dá, a tak pripravovali pôdu pre ďalší rast vplyvu USA.

Americká tzv. pomoc demonštrantom, v radoch ktorých je množstvo proamerických agitátorov a poradcov, obnáša každý týždeň 20 miliónov dolárov. Americký favorit Jaceniuk bol poslušným lokajom Júlie Timošenkovej, ktorá okradla Ukrajinu o niekoľko miliard dolárov.

Veľká láska USA voči Ukrajine, ktorá sa má stať podľa priania Američanov protiruskou krajinou, nie je už viac rokov nijakým tajomstvom. Už v ukrajinských voľbách v roku 2004 sa USA veľmi výrazne vmiešavali do volebného boja a podporili v ňom svojich chránencov sumou 65 milónov dolárov - Juščenko a jeho oranžová revolúcia boli vtedy americkými favoritmi.

Môj komentár:     Ak by sa Nulandovej skutočne podarilo inštalovať Jaceniuka ako nového šéfa ukrajinskej vlády, bol by to jej najväčší úspech v jej úžasnej kariére ako exportérky najdokonalejšej demokracie na svete - tej americkej. Ako to s vývozom tejto nenapodobniteľnej americkej demokracie dopadlo v Iraku, Lýbii v Afganistane a ďalších krajinách, je všeobecne známe. Ostáva dúfať, že ukrajinský národ si to dobre pripomenie a rozhodne sa správne pre to, čo Ukrajina naozaj potrebuje a nedovolí a nepripustí, aby sa niečo podobné udialo aj v jeho krajine. Exkluzívny exportný tovar - demokracia a la USA - zanecháva krvavé stopy, teror a rozbité vnútorné štruktúry.