Polstorčia trvalo jeho utrpenie v reťaziach a hlade - slon Raju

10.07.2014 11:01
 

Raju prežil v Indii nevýslovné utrpenie spútaný reťazami, opatrenými ostňami, ktoré sa mu neustále zarývali hlboko do mäsa - napriek hrubej koži. Vo svojom zajatí bol bitý a prikovaný reťazami. Bol viac hladný ako sýty - občas dostal odpad od turistov. Len pred niekoľkými dňami ho oslobodili aktivisti spolku pre ochranu zvierat SOS Wildlife, v indickom spolkovom štáte Uttar Pradesh.

Na nohách a podošvách mal početné rany a trpel na artrózu. Podľa informácií jeho záchrancov slon pri svojom oslobodení plakal. Jeho osloboditelia vedeli, že presne cíti, že ho prišli oslobodiť. Bolo to, akoby po pätdesiatich rokoch po prvý raz pocítil nádej. Sloni sú vysokointeligentné sociálne bytosti, ktoré sú schopné hlboko smútiť, sa radovať a si vzájomne pomáhať. 

Ako malé slonie baby sa ocitol v zajatí a okamžite mu boli nasadené reťaze. V priebehu rokov vystriedal tridsať majiteľov a mnohí z nich ho denne traktovali bitkou. Najhorší bol jeho posledný majiteľ, pravidelný konzument drog, ktorý Raja používal aj ako takzvaného žobrúceho slona. Nevýslovne ho trápil a nechal ho úplne spustnúť, aby sa naozaj celkom podobal na úbohého žobráka. Kŕmil ho o.i. aj starým papierom a plastikou

Nechcel sa ho však v žiadnom prípade vzdať. Aj keď napokon dostali aktivisti súdny príkaz na jeho oslobodenie, podnikal všetko možné, len aby prekazil Rajovo vydanie. 

Teraz je Raju už konečne oslobodený zo svojho nevýslovného utrpenia a ošetrovaný v Ochrannom centre pre týrané zvieratá a možno mu ešte bude dopriate prežiť desať rokov  bez bolestí a hladu. Slony sa dožívaju priemernáho veku priližne ako ľudia - okolo sedemdesiat rokov.

Ľudská ukrutnosť, beštialita a bezcitnosť vládne na našej planéte na výsostnom piedestále.