Prekvapenie: Objavili veľkú planéta tam, kde by podľa astrofyziky nesmela existovať!

15.12.2021 23:55

Planéta bola objavená vo hviezdnej sústave Centauri b, ktorá je od nás vzdialená 325 svetelných rokov. Pri zbežnom pohľade na tento názov môže ľahko prísť k omylu či zámene a myslieť si, že ide o našu susednú hviezdnu sústavu Proxima Centauri. 

Keď si však uvedomime, že tá je od Zeme vzdialená len na „skok“ – ktorý je asi 4, 4 svetelných rokov – tak tu bude hneď jasné, že máme dve rôzne sústavy hviezd, ktoré sú si ale podobné názvom.

Až dosiaľ si boli astrofyzici istí tým, že v okolí – v tzv. zóne nebezpečia - extrémne horúcich hviezd nemôžu vzniknúť žiadne planéty.

Dôvodom je nasledovné:

Planéty sa zásadne vytvárajú v obrovskom kotúči z plynu a kozmického prachu, v ktorého strede je hviezda. Proces ich vytvárania trvá mnoho miliónov rokov, kedy sa z mikročastíc plynu a prachu vytvárajú postupne väčšie a väčšie kozmické objekty, až napokon tak vzniknú planéty.

Avšak, ak sa takýto kozmický materíál nachádza v zóne nebezpečia – teda v relatívnej blízkosti hviezd - tak extrémne žiarenie emitované mimoriadne horúcimi hviezdami (astrofyzika ich označuje ako O-hviezdy) plyny odfúkne a rozfúka do kozmických diaľav a minizrniečka prachu roztaví.

Napriek tomu teraz astofyzici na veľké prekvapenie objavili v Centauri b v blízkosti veľmi horúcej hviezdy veľkú planétu. Označili ju ako b Centauri b.

Jej existencia na mieste, kde sa nachádza ostáva pre astrofyzikov záhadou. Buď musia astrofyzici priznať, že celkom dobre nepoznajú mechanizmus vzniku planét,  alebo musia skúmať či hypotéza, že táto planéta nevznikla pri svojej hviezde, resp. pri dvoch hviezdach, ktoré obieha (lebo Centauri b je binárna hviezdna sústava), ale doputovala z hĺbok kozmu do miest, kde už bola značná sila gravitácie Centauri b a tá ju prinútila navždy ostať a obiehať ako planéta obe slnká sústavy Centauri b.

Už len dodám, že ide o planétu, ktorá má až desaťnásobok  hmoty planéty Jupiter.