Prezident Steinmeier sa obáva o berlínsku koalíciu a pred voľbami difamuje AfD

13.08.2019 20:00

V Sasku a v Brandenbursku sa konajú voľby 1. septembra a v Durínsku 28. októbra. SPD a CDU tam čoraz viac strácajú priazeň voličov a naproti tomu preferencie AFD na východe Nemecka razantne stúpajú.

Prezident Steinmeier, ktorý má byť v predvolebnom boji vždy len nezaujatým a neutrálnym pozorovateľom udalostí a procesov súvisiacich s voľbami, však zaujal jednoznačnú pozíciu proti AfD. Využíva každú príležitosť na to, aby AfD difamoval a znevažoval. Samozrejme robí to rafinovane a pri svojich výpadoch proti nej ju nemenuje, ale každý vie, koho prezident myslí.

Pri príležitosti 58. výročia stavby Berlínskeho múra vo svojej reči varoval pred novým rozpoltením spoločnosti a vyzval občanov, aby sa proti tomu postavili. Povedal, že sa v krajine objavili nové múry a že tie vyšli z toho, koho občania volia. Každý vie, že vinníkom toho je podľa prezidenta len AfD.

Ešte jednoznačnejšie vyznel jeho postoj proti AfD v nasledovných vetách:

„Kto vnáša jed nenávisti do reči a do spoločnosti, ten dnes stojí na nesprávnej strane a je perfídnym zneužitím našich dejín, keď isté politické zoskupenia sa dnes vo volebnom boji pokúšajú ukradnúť pre svoje ciele dedičstvo tých, ktorí vo východnom Nemecku zvrhli komunistickú diktatúru. To boli ale mieroví revolucionári, ktorí chceli otvorenú Európu a nie nacionalizmus a zatvorené hranice.“

Otvorenejšie, ako týmito vyjadreniami sa nedá označiť AfD, bez toho, aby sa priamo vyslovil názov tejto strany.

Steinmeier ale zabudol povedať aj to, že veľké množstvo z tých východných Nemcov, ktorých nazval mierovými revolucionármi, hoci v počiatočnom nadšení húfne vstupovali do CDU a SPD, medzičasom už sklamaní ich opustili a vstúpili do AfD a iní z nich už nevolia SPD a CDU, ale AfD.

Prezident Frank Walter Steinmeier len opätovne dokazuje, ako už viackrát v minulosti, že nie je prezidentom všetkých Nemcov, ale len tých, ktorí nevolia AfD.