Prijať orgán od fajčiara je veľké riziko. Žena tak zomrela na rakovinu pľúc

23.04.2019 22:52

Poldruha roka po transplantácii pľúc od dlhoročnej fajčiarky, ktoré dostala jedna Francúzka, tak zomrela na rakovinu pľúc. Odborný magazín Lung Cancer  varuje pred veľkými rizikami, ktoré nesú pacienti, ktorým boli transplantované orgány fajčiarov.

Je nezodpovedné a trestuhodné, že napriek takýmto poznatkom sa transplantujú orgány fajčiarov naďalej. Prečo sa to robí? Jednoducho preto, že transplantácie orgánov sú aj veľmi lukratívnym obchodom. A preto neraz aj veľmi „špinavým“ obchodom.

Veď za každou transplantáciou stojí vysoká finančná položka – to znamená, že dá sa na nej exkluzívne zarobiť. A tak nejeden chirurg špecialista na transplantácie a nejedna klinika robia v tomto smere aj „špinavé“ obchody.

V Nemecku stojí napríklad transplantácia pečene, so všetkým čo k tomu patrí 170 000 až 200 000 eur. Transplantácia obličiek stojí 50 000 až 65 000 eur.

Vyššie zmienená Francúzka  dostala v novembri 2015 pľúca 57 ročnej fajčiarky, ktorá 30 rokov fajčila 20 cigariet denne. V júni 2017 bola prijatá do Univerzitnej kliniky v Montpellier na rakovinové oddelenie, kde po dvoch mesiacoch zomrela na rakovinu pľúc.

Neskoršie vyšetrovania odborníkov ukázali, že rakovina pľúc, na ktorú žena zomrela, bola v počiatočnom štádiu už v pľúcach, keď ešte boli v tele 57 ročnej darkyne.

Bol to jeden z prípadov „špinavých“ obchodov s transplantáciami.