Protiamerická nálada narastá nielen v Rusku, ale aj v Nemecku

01.08.2014 11:06

Protiamerická nálada v Rusku je explozívna a už dosiahla úroveň ako v niektorých arabských krajinách. V Egypte a Jordánsku je odmietanie USA veľmi vysoké - až 85 percent obyvateľstva neznáša USA. Na  treťom mieste sú Turci, kde USA odmieta 73 percent obyvateľov. Rusko je už na štvrtom mieste - 71 percent Rusov má negatívne nastavenie voči Washingtonu. Pred desiatimi rokmi len 49 percent Rusov nepociťovalo žiadne sympatie pre Američanov.

A antiamerická nálada v Rusku neustále narastá. Na piatom mieste v tomto rebríčku sú Palestínčania, kde USA odmieta 66 percent obyvateľov.

Ale aj  v Nemecku klesá počet priateľov USA. V súčasnosti je až 47 percent Nemcov proti USA. Tým je Nemecko jediným západoeurópskym štátom, ktorý je medzi desiatimi štátmi na svete, ktorých obyvatelia najviac nesympatizujú s USA.

Najviac sympatizantov USA je na Filipínach - až 92 percent. Tu je Izrael na druhom mieste, lebo až 84 percent jeho obyvateľov prejavuje svoje sympatie Američanom. Tretí sú Juhokorejčania počtom 82 percent.