Prvý nemecký futbalový profesionál, ktorý hrá s voperovaným defibrilátorom

30.12.2014 12:00

Daniel Engelbrecht, hráč Stuttgartu Kickers, mužstva z tretej nemeckej Bundesligy, je prvým nemeckým futbalovým profesionálom, ktorému bol operačne nasadený defibrilátor a naďalej je aktívnym a úspešným hráčom.

V  roku 2013 ochorel na zápal srdečného svalu. Počas jedného bundesligového futbalového zápasu odrazu odpadol a srdce mu prestalo biť. Po reanimovaní a po vyliečení sa, mu bolo pre ďalšiu spoľahlivú činnosť srdca potrebné nasadiť defibrilátor. Po dôkladných pooperačných kontrolách mu nemecký kardiológ Christof Burgstahler povolil znova byť aktívnym profesionálnym hráčom. Defibrilátor mu chráni srdce a neustále kontroluje jeho činnosť a pri prípadných poruchách srdečného rytmu, ich môže okamžite odstrániť. 

Doktor Burgstahler však prízvukuje, že defibrilátor nie je vhodny pre každého športovca, ktorému sa stane niečo podobné ako Danielovi Engelbrechtovi. Ide totiž aj o druh športu, ktorému sa dotyčný venuje. Kto už raz má defibrilátor, tak je tam určite vyššie riziko, že sa zlyhanie srdca môže zopakovať, ako je riziko u človeka, ktory nemal so srdcom nikdy problémy. 

Kardiológ Burgstahler tvrdí, že napríklad by nikdy neodporučil defibrilátor profesionálnemu cyklistovi. Ten predsa môže v dôsledku zlyhania srdca stratiť vedomie počas pretekov, a tak zapríčiniť ťažký pád nielen sebe, ale aj ďalším pretekárom.