Prvý vlak na svete na vodík pôjde do prevádzky v Nemecku v decembri 2017

21.03.2017 12:19

Tento vlak má byť prvým vlakom na svete, ktorý absolútne nebude zaťažovať životné prostredie. Vyvíjali a konštruovali ho len dva roky inžinieri a projektanti firmy Alstom-Werk Salzgitter.

Tento špeciálny vlak má názov Hydrail a je prvým vlakom, ktorý získava energiu z palivového článku. Na jeho streche je umiestnená nádrž s vodíkom a palivové články. Tie premieňajú vodík priamo na elektrickú energiu.

Vodík, ktorý je potrebný na prevádzkovanie tohto nového typu vlakov, sa budé získavať z chemických fabrík a zariadení, v ktorých vzniká ako odpadový produkt pri výrobných procesoch, kde vznikajú iné cieľové  produkty. Takže v podstate možno povedať, že nový vlak bude prevádzkovaný „zadarmo“, lebo takto vyprodukovaný „odpadový“ vodík bol dosiaľ jednoducho ako nepotrebný v dodatočnom spalovacom procese eliminovaný a odstránený.

Vodikový vlak bude mať oproti iným druhom vlakov ešte jednu veľkú výhodu. Bude premávať takmer bezhlučne, čo poteší predovšetkým obyvateľov, ktorí žijú v blízkosti železničných tratí.  Vlak pôjde následne už do sériovej výroby, lebo len v Nemecku je už mnoho objednávok na jeho dodávku. Prvé jeho exempláre sú už vyrobené a na jeseň tohto roku sa začne s jeho oficiálnymi skúšobnými testami za účelom udelenia povolenia jeho prevádzkovania na tratich, za čo je zodpovedný Nemecký spolkový železničný úrad EBA.

Vlak Hydrail na jedno naplnenie vodíkovej nádrže môže prejsť vzdialenosť okolo 800 kilometrov. Potom potrebuje opätovné natakovanie vodíkom.

Prvá generácia vodíkových vlakov Hydrail bude dosahovať maximálnu rýchlosť 140 km za hodinu.

Veľké uplatnenie bude mať Hydrail najmä v oblasti nákladnej železničnej dopravy, ktorá je extrémne hlučná a kde sa tak dosiahne podstatné zníženie hlučnosti.

Produkt Hydrail z Alstomu je v rámci získavania elektrického prúdu až po prevádzkovanie na trati absolútne bez škodlivých emisií, a to ako jediný z doterajších prevádzkovaných iných druhov vlakov.

Automobilový priemysel experimentuje s vodíkovými pohonmi a vyvíja ich  už podstatne dlhšie, ako to robia koncerny vyvíjajúce vodíkové pohony pre železnice. Napriek tomu bol Alstom oveľa úspešnejší a usilovnejší ako výrobcovia aut.

Alstom zabezpečí na všetkých železničných tratiach, kde bude Hydrail premávať, aj potrebné zariadenia s vodíkovými zásobovacími nádržami pre napĺňanie elektrických motorových vozňov vodíkom.