Putin má skvelý politický plán, ten sa ale nebude páčiť USA

11.09.2019 20:59

Rusko v uplynulých desiatich rokoch nenápadne neustále zvyšovalo hodnotu svojho zlatého pokladu, svojich zásob zlata. V súčasnosti sa odhaduje jeho hodnota na 110 miliard dolárov. Krajina sa stala najväčším nákupcom zlata na svete.

Putinovým úmyslom v tejto súvislosti je získať pre Rusko úplnú nezávislosť od dolára a tak sa stať imúnnym voči súčasným americkým sankciám, ako aj voči prípadným ďalším sankciám. V rámci tejto stratégie profituje Moskva aj z obchodnej vojny, ktorú vedú USA s Čínou. Tá má za následok, že veľké centrálne banky, robia takú finančnú politiku, že cena zlata stúpa.

Moskva za desať rokov zväčšila svoje zásoby zlata až štvornásobne a drží sa tohto trendu aj naďalej. Rusi sa chcú oslobodiť od ťažoby dolára a naštartovať k novým ekonomickým rozletom.

Švajčiarske NZZ uviedli, že len v minulom roku  nadobudla Centrálna Banka Ruskej Federácie 274 ton zlata a je najväčším nákupcom zlata na svete.

Minulý rok ukázal, prečo Moskva začala favorizovať zlato. Dôvera ruských podnikov i Rusov voči doláru veľmi upadla. V dôsledku sankcií USA proti ruským firmám sa znížila hodnota rubľa a aj ruská burza zaznamenala značné straty.

Napokon prišlo k reakcii a Centrálna Banka v Moskve sa „rozlúčila“ s americkými štátnymi dlhopismi v hodnote 100 miliard dolárov.