Putin podáva Berlínu ruku na zmierenie pri príležitosti 25. výročia zjednotenia Nemecka

04.10.2015 16:07

Nemecko sa včera oslavovalo štátnym sviatkom na počesť štvrťstoročia svojej novej existencie, za ktorú vďačí len a len Rusku. Oslavy to boli veľké a prakticky všetky nemecké televízie to svojím programom takmer celý deň pripomínali. 

Nepáčilo sa mi však vôbec, že oficiálne sa takmer nikde nevyskytla zmienka o tom, že to bolo Rusko, ktoré darovalo Nemecku zjednotenie, čím sa dobrovoľne nielen strategicky oslabilo. Nikde v médiách nebola informácia o tom, že kancelárka poslala V.Putinovi ďakovný telegram v hlbokej pokore za tento obrovský dar nemeckému národu  a už vôbec nehovoriac o tom, že by jej to bolo stálo za osobný telefonát s  ruským prezidentom, alebo aspoň s Michailom Gorbačovom. A oficiálne pozvanie najvyššieho ruského predstaviteľa do Berlína od Frau Merkel bolo prinajmenšom také vylúčené, ako je vylúčené letieť na Mesiac obyčajným lietadlom.

Od môjho bavorského informanta som sa však dozvdel, že tak súkromne urobil telefonátom v každom prípade aspoň bavorský premiér Horst Seehofer.

Angela Merkelová ani v tomto prípade nebola schopná preskočiť svoj tieň. Možné je však aj to, že jej to niekto nedovolil. Voľakedy sa netajila tým, že ruský prezident jej je veľmi sympatický a bolo to zjavné aj pri ich stretnutiach. O to viac a ľahšie sa s ním aj ľudsky zblížila, že s ním mohla priamo hovoriť raz po rusky, inokedy zas po nemecky.

Vladimír Putin dokázal (ako už neraz v minulosti) svojím obsiahlym oficiálnym telegramom kancelárke a prezidentovi Gauckovi, ale smerovaný  nemeckému národu, aj v tomto prípade svoju veľkosť a štátnickú múdrosť. Okrem iného v ňom želal Nemcom šťastie a úspechy do budúcnosti. Nezabudol však pripomenúť aj to, že mu veľmi leží na srdci, aby neprišlo k vzájomnému odcudzeniu ruského a nemeckého národa. Podľa ruského prezidenta je práve v súčasnej, neobyčajne zložitej a ťažkej medzinárodnej situácii dôležité urobiť obojstranne všetko preto, aby k tomu neprišlo.

Podobne sa pri príležitosti tohto veľkého nemeckého sviatku vyjadril aj Michail Gorbačov. Mimochodom, som si istý, že ak by v týchto dňoch „vládol“ v Nemecku Helmut Kohl, tak by obaja títo veľkí ruskí štátnici neboli chýbali pri oslavách v Berlíne. A určite by bol problém s utečencami riešil H. Kohl úplne inakšie, ako Angela Merkelová.