Rakúska vláda od 8.2. napriek trvajúcej pandémii výrazne zoslabila tvrdý Lockdown

08.02.2021 22:04

Pandémia pretrváva a Rakúsko má relatívne vysoké počty inifikovaných, ale od pondelka platia miernejšie opatrenia a sa tak otvára cesta do normality.

Po šiestich týždňoch Lockdownu sa v krajine otvorili takmer všetky obchody. Aj deti a študenti môžu ísť opäť do škôl. Nosenie FFP2 masiek je ale naďalej takmer všade povinné.

Pri využívaní takých služieb verejnosti ako je kaderníctvo alebo kozmetický salón, kde prichádza k bezprostrednému telesnému kontaktu, si musia zákazníci priniesť so sebou negatívny korona test. Za týmto účelom vláda dala zriadiť okolo 1000 testovacích centier, kde sa testuje bezplatne až do konca februára. Vláda už dovolila aj návštevy múzeí. Naproti tomu – ako oznámila vláda – hotely a gastronómia ostanú naďalej  pre verejnosť v každom prípade až do marca neprístupné.

Ani vláda a ani epidemiológovia však nevedia presvedčivo zdôvodniť skutočnosť, že napriek tvrdému Lockdownu neprišlo k žiadnemu zníženiu nových infekcií  - v priemere prichádza každý deň približne k rovnakému počtu infikovaných.      

V nedeľu pribudlo v Rakúsku 1317 nových infekcií a tzv. hodnota incidencií za týždeň  dosiahla v krajine 107 na 100 000 obyvateľov.

Na porovnanie – v Nemecku je táto hodnota podstatne nižšia, len 75. Napriek tomu Merkel Lockdown ešte viac pritvrdzuje.

Rakúsko však vyvíja diplomatický tlak na Bavorsko, aby sa vydalo tou istou cestou.