Rakúske médiá: Odpor proti Ficovi a Orbánovi a zmenu vlády organizuje proamerická opozícia v SR a v Maďarsku

02.04.2024 21:54

„Robert Fico na Slovensku a Viktor Orbán v Maďarsku musia bojovať s vnútropolitickým odporom. Washington, Berlín i Brusel z toho samozrejme majú veľkú radosť. A nielen to – veľa hovorí pre to, že najmä Washington opozičné sily v oboch krajinách veľmi „kreatívne“ aj podporuje,“ 

 

tak o tom informujú Rakúšanov nesystémové a vecne objektívne rakúske médiá niekoľko dní pred  druhým kolom prezidentských volieb v Slovenskej Republike.

 

 Aj v ďalšom stručne z toho ako tieto médiá hovoria o politickej situácii vo svojich dvoch susedných krajinách – Slovensku a Maďarsku:

 

„Dva štáty NATO, Maďarsko a Slovensko, značne narúšajú (zdanlivú) jednotu Západu – tak o tom píše mainstream.

 

Obe krajiny chcú priateľskú politiku voči Rusku, ukončenie financovania zbraní pre Ukrajinu a okamžité mierové diplomatické rokovania. Na dosiahnutí tohto cieľa vlády Roberta Fica a Viktora Orbána stále užšie spolupracujú.

 

V oboch krajinách však protiruská opozícia a tým aj proamerická opozícia pracuje usilovne na zmene režimu.

 

Približne pred viac ako rokom sme informovali o „varovaniach“, že v Maďarsku sa chystá americká farebná revolúcia. „Budapešťský Majdan“ by sa pochopiteľne niesol v duchu Bruselu a Washingtonu. A podobná „udalosť“ bola aj v Bratislave okolo Roberta Fica, ktorý sa len nedávno vrátil k moci a preto ju zatiaľ oveľa menej upevnil, ako Orbán v Maďarsku.

 

 

Blíži sa ďalší krok? Péter Magyar, bývalý člen Orbánovho Fideszu a bývalý vládny predstaviteľ, vedie demonštrácie v Budapešti, ktoré rýchlo narastajú. Najnovšie vraj proti Orbánovi protestovalo 10 000 ľudí. Demonštrácie nasledujú po odhalení, ktoré urobil Magyar.

 

Magyar zverejnil audiokazetu, na ktorej jeho bývalá manželka a donedávna maďarská ministerka spravodlivosti Judit Varga obvinila Orbánov okruh zo zneužívania moci. V súlade s tým demonštranti obviňovali Orbána, že využíva štát na obohacovanie sa a zakrývanie zločinov. Demonštrácie bežia už niekoľko týždňov. Péter Magyar hovorí o hnutí naprieč politickými tábormi.

 

 

S podobným vnútropolitickým odporom bojuje Robert Fico, ktorý je vo výbere slov o Ukrajine často ešte tvrdší než Viktor Orbán. V januári proti Ficovej vláde v Bratislave demonštrovalo okolo 30-tisíc ľudí. "Zastavme ho," skandoval dav.

 

Demonštrácie sa zúčastnil aj podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. Podľa Ficovho liberálneho protikandidáta premiér Fico podceňuje občanov.

Pred niekoľkými dňami sa na Slovensku konali prezidentské voľby. V ich prvom kole rozhodnutie nepadlo.

 

Druhé kolo volieb sa uskutoční 6. apríla a rozhodnutie, kto zvíťazí, sa týka už len dvoch mužov – proamerického Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho, ktorého podporuje Ficova strana SMER.

 

Myslíme si, že rozhodujúce by mohli byť aj hlasy tretieho kandidáta Štefana Harabina, ktorého Západ označuje za „proruského nacionalistu“.

 

Harabin na svojom kanáli Telegram píše:

Politológovia už pochopili, že Korčok nemôže nikde získať viac hlasov. A že ten, kto získa voličov Štefana Harabina, ten vyhrá druhé kolo. Korčok ich nemá šancu získať a Pellegrini to má len vo vlastných rukách. Ak ich presvedčí, budú ho voliť, ak nie, zostanú doma.“