Rakúsko je prvá krajina EÚ, ktorá zakázala používanie glyfosátu, zároveň i jedinou na svete

03.07.2019 17:30

Rakúsko však týmto konalo proti Bruselu, ktorý povolil až do konca roku 2022 používanie glyfosátu v EÚ. Rakúsky parlament sa proti glyfosátu rozhodol v utorok, a to s okamžitou platnosťou.  Nezávislí vedci posúdili tento hebricid ako extrémne nebezpečnú chemikáliu, ktorá podporuje vznik rakoviny. Iní vedci – ktorí majú dobré kontakty s koncernom Monsanto – tvrdia, že to nie je spoľahlivo dokázané.

Monsanto je vnímané predovšetkým početnými organizáciami pre ochranu životného prostredia ako absolútny symbol zla. Je najrenomovanejším producentom glyfosátu a zarába na ňom stovky miliard dolárov. Glyfosát je o.i. považovaný za ničiteľa včiel a ďalších druhov užitočného hmyzu, za ničiteľa životného prostredia a za vysokoúčinnú karcinogénnu substanciu.

V Európe je jeho hlavným producentom „predĺžená ruka“ Monsanto, Bayer-koncern, so sídlom v Leverkusene. Ten je  už v USA konfrontovaný s veľkou záplavou trestných oznámení – dosiaľ viac ako 13 000 - kvôli zdravotným škodám, prevažne rakovinovým ochoreniam, spôsobeným práve glyfosátom.

Aj Nemecké ministerstvo poľnohospodárstva a výživy sa síce pozerá na používanie glyfosátu do istej miery skepticky, ale proti rozhodnutiu Bruselu nechce nič podniknúť, lebo – ako sa zdôrazňuje - by to bolo proti EÚ-právu.

Je však možné, že "buričský" akt Rakúska proti Bruselu bude mať signálny účinok na ďalšie štáty v EÚ a tie tiež zakážu používanie ničiteľa buriny a škodcu zdravia ľudí, glyfosátu.

Až dosiaľ nebol glyfosát zakázaný v žiadnej krajine sveta. Nedávno sa tak síce stalo vo Vietname, ale obrovské zásoby, ktoré sú v krajine uskladnené, smú byť celé spotrebované.

Nemecká kancelárka v súvislosti s glyfosátom povedala, že jedného dňa bude určite jeho používanie zakázané.

WHO už v roku 2015 vydala vyhlásenie, že glyfosát je pravdepodobne karcinogénny.