Reakcie k voľbám v Durínsku: Höcke je nacista. Merkel k voľbám ani „necekla“

28.10.2019 23:15

Víťazom volieb sa síce cíti byť Ľavica, ktorá dosiahla 31 percent, ale skutočným a veľmi presvedčivým víťazom je AfD, ktorá dosiahla jedinečný úspech. Stala sa druhou najsilnejšou stranou Durínska, pričom mala ďaleko najväčší prírastok hlasov zo všetkých strán.

Šéf Junge Union, Tilman Kuban povedal, že je veľmi znepokojený tým, že takmer 55 percent voličov volilo pravicových a ľavicových populistov (moja pozn.: Kuban si zrejme neuvedomuje, že najväčším populistom v Nemecku je práve CDU, ktorá hoci je už desaťročia pri moci, tak len sľubuje a veci prikrášľuje, čiže klame ľudí a nič z toho nesplnila, napr. zaplatiteľné byty pre každého kto pracuje – nájomné za byty v Nemecku doslova exploduje).

Na adresu šéfa AfD v Durínsku povedal Kuban:

„Ten je nacista a to budeme tvrdiť aj v budúcnosti.“

Svoju stranu skritizoval za to, že si nezvolila vo volebnom boji optimálne témy.

Šéfka SPD, Malu Dreyer hovorila otvorene o veľkom sklamaní, ktoré pociťuje z historicky najhoršieho volebného výsledku svojej strany v Durínsku. Pripomenula, že SPD pri silnej polarizácii voličov medzi ministerským predsedom Durínska, ľavicovým Bodom Ramelowom a Björnom Höcke AfD nedokázala nielenže nič vyťažiť, ale dokonca veľa stratila.

Povedala, že je šokovaná z veľkého úspechu AfD na čele s Björnom Höcke.

Bola ale opatrnejšia ako Kuban a nenazvala ho nacistom. Jednej veľkej hlúposti a či nezmyslu sa však nevyhla, keď zdôraznila, že SPD bude proti AfD naďalej bojovať a že to musí byť aj úlohou všetkých demokratov. Tým ale poprela to, že viac ako 23 percent voličov, ktorí volili AfD, sú demokrati.

Čo sú ale potom? Nacisti? – ako  Höcke? Ako ho označil Kuban CDU a ďalší jeho kolegovia. Potom teda nacisti volili nacistu  - čo je pochopiteľne absurdný nezmysel. Lebo AfD je demokratická strana a volili ju voliči demokrati.

Politici ako Kuban, ktorí robia z Höckeho nacistu, sú alebo ignoranti reality alebo arogantní hlupáci, pretože nepopierateľným faktom je skutočnosť, že čím viac etablované strany difamujú AfD a jej šéfa, tým viac voličov strácajú a tým viac ľudí volí AfD.

Takt o bolo aj teraz pri voľbách v Durínsku:

AfD profitovala najviac zo strát CDU a SPD. Asi 90 percent voličov, ktorí prestali voliť tieto strany, volili práve AfD.

A mama Merkel sa k výsledkom volieb nevyjadrila ani slovom – bola by musela komentovať veľkú porážku CDU i partnera v berlínskej vláde – SPD.