Schudnúť je možné aj pomocou vôňovej terapie

21.01.2015 16:31

Príjemné vône pomáhajú schudnúť tým, ktorí majú nadváhu. Vedci v USA v rámci dlhodobého vyšetrovania, ktoré robili s 3 000 osobami, ktoré mali nadváhu, zistili, že príjemné vône účinne pomáhajú znižovať váhu.

Na svoj výskum použili fľaštičky, v ktorých bola  banánová, jablková, jahodová a fefermincová aróma. Testované osoby vdychovali viackrát denne tieto vône, pričom svoje stravovacie návyky v ničom nezmenili. Výsledok bol aj pre vedcov prekvapujúci. Osoby, ktoré mali veľmi dobré čuchové dispozície, schudli v priebehu jedného mesiaca v priemere takmer o tri kilogramy. Ti probandi, ktorí mali slabý čuchový orgán, si svoju pôvodnú váhu podržali.

Neurológ Alan Hirsch si myslí, že existuje vzájomné prepojenie medzi čuchovými bunkami v nose a mozgovým areálom, ktorý signalizuje hlad a nasýtenie. Podľa neho určité intenzívne vône, ktoré niekto dlhšiu dobu čuchom zachytáva, spôsobia, že príslušný mozgový areál signalizuje dostatočné nasýtenie a dotyčný nemá chuť na jedlo, lebo nepociťuje hlad.