Sebastian Kurz je „odrazu očistený“: Ukázalo sa, že nemal prsty v Ibizza afére

03.10.2019 22:27

Ešte v strede júna dal ÖVP šéf Sebastian Kurz nečakane zvolať tlačovú konferenciu, kde sa sťažoval, že už niekoľko dní sú v obehu sfalšované emaily, v ktorých sa tvrdilo, že on a Gernot  Blümel šéf ÖVP Viedeň mali svoj podiel na vzniku Ibizza vídea, ktoré napokon spôsobilo koniec politickej kariéry Stracheho i pád vládnej koalície ÖVP-FPÖ.

Zmienené emaily boli svojho času doručené internetovej platforme EU-infothek, ktorá ich sprístupnila verejnosti, a to bez toho, že by si bola predtým overovala ich pôvod.

Prečo tak EU-infothek urobila?

Buď niekomu takto pomáhala kompromitovať exkancelára Kurza, alebo v inom prípade táto platforma nebola motivovaná politicky a nechcela nič iné, len byť šíriteľkou obrovskej senzácie.

Ak išlo o prvú možnosť, tak je veľmi pravdepodobné, že platforma to urobila v poverení rakúskych sociálnych demokratov, ktorí mohli vychádzať z toho, že skompromitovanie Kurza veľmi poslúži ich politickým cieľom.

Možno si oprávnene myslieť, že skutočne v tom mala prsty SPÖ. Tento predpoklad podporuje aj to, že keď vo voľbách Sebastianovi Kurzovi tieto emaily neuškodili a voliči mu darovali dokonca ešte väčšiu priazeň ako v predošlých voľbách, tak sa odrazu našiel pôvodca tohto škandálu. Okrem toho, keď už emaily boli v obehu, tak sa horlivo ozývali hlasy práve z SPÖ, ktoré tvrdili, že Kurz je schopný všetkého, čo tiež poukazuje na to, že táto strana mala záujem mu uškodiť.

Keď ale Kurz vyhral voľby veľmi suverénne, tak bolo potrebné odstrániť akýkoľvek tieň podozrenia, že za emailami može byť SPÖ.

A pred dvoma dňami rakúske médiá naozaj oznámili, že Štátna prokuratúra Viedeň už vedie vyšetrovanie proti nemenovanému 30 ročnému mužovi, ktorý má mať mimoriadne obsiahle IT-poznatky a ktorý sa mal dopustiť nezákonného vniknutia do jedného počítačového systému a má byť naliehavo podozrivý z toho, že je pôvodcom emailov, ktoré kompromitujú Kurza.

Pritom je v tejto informácii veľmi podozrivo zdôraznené práve to, že dotyčný vraj nemal nijakú politickú motiváciu pre tento čin, ale že to urobil len preto, aby sa o ňom hovorilo a aby tak prenikol do povedomia verejnosti.

Toto je ale naozaj veľmi pochybné vyhlásenie a bez uvedenia akýchkoľvek objasňujúcich podrobností.

Mnohé v tomto prípade poukazuje však na to, že tu niekto nastrčený zachraňuje „česť“ rakúskych sociálnych demokratov, a tá bola v dávnej, ale predovšetkým v nedávnej minulosti už viackrát veľmi naštrbená.