Škandál – média o tom nepíšu: V Bundestagu je oveľa viac lobistov ako poslancov

24.06.2019 23:43

Minulý rok bolo odsúhlasených až 865 preukazov pre lobistov, ktoré ich oprávňujú kedykoľvek aj bez pozvania prísť do nemeckého Bundestagu, aby tam mohli lobovať. Poslancov Bundestagu je pritom až o 156 menej ako lobistov.

Súčasne je v Bundestagu zaznamenaných 2311 „organizácií“, ktoré sú v tejto „hre“ o peniaze a o výhody zainteresované. Všetky súvislosti o vzťahoch lobistov a poslancov a o ich návštevách v Bundestagu boli dlho zatajované.

Napokon pod rôznymi tlakmi zvonku padlo v roku 2015 súdne rozhodnutie, že Bundestag je povinný oznámiť údaje o lobizme v parlamente. Preukazy pre vstup do Bundestagu udelujú lobistom jednotlivé jeho frakcie. Zadamo určite nie sú – ale o tom sa mlčí.

Veľmi pozoruhodné je to, že frakcia CDU-CSU udelila dvkrát taký veľký počet preukazov ako všetky ostatné frakcie dohromady.

Oficiálne sa tvrdí, že lobisti odborne pomáhajú poslancom v rôznych záležitostiach, kde nemajú veľké poznatky a skúsenosti. Okrem iného títo páni ovplyvňujú aj rôzne úpravy zákonov.

Čo to znamená v praxi, je určite jasné takmer každému. Sú v tom aj veľké peniaze. Od koho a komu aj to je každému jasné.