Škandálne banky, hanba vám: Našli bývalého šéfa estónskej Danske Bank. Je mŕtvy. Vražda?

26.09.2019 21:52

Aivar Rehe, ktorý bol šéfom Danske Bank až do roku 2015, je mŕtvy. Oznámil to hovorca estónskej polície, ktorá ho hľadala niekoľko dní, lebo bol nezvestný. Jeho telesné pozostatky boli nájdené v stredu v lesíku, neďaleko jeho luxusnej vily v  hlavnom meste Estónska.

V Danske Bank boli prepierané špinavé peniaze. Podľa informácií z dobre informovaných zdrojov to malo byť viac ako 200 miliard eur. Vo viacerých štátoch – aj v USA a Nemecku – ktorých banky mali obchodné kontakty s Danske Bank robia kriminalisti už istý čas vyšetrovania. Až po uši je tejto škandálnej finančnej aféry namočená aj renomovaná nemecká Deutsche Bank, smutne známa finančnými škandálmi z minulosti.

V tomto prípade fungovala už roky pre Danske Bank ako tzv. Korrespondenzbank a nemalá časť špinavých peňazí sa prevádzala cez ňu.

Zvláštne a nanajvýš pochybné je však to, že Aivar Rehe nefiguroval v tomto bezpríkladnom škandále ako obvinený, ale ako dôležitý svedok.

Všetky špinavosti v Danske Bank vraj mali bežať mimo neho. To je absurdné a ťažko uveriteľné.

Oveľa pravdepodobnejšie je ale to, že samozrejme o všetkom dobre vedel a že mu štátna prokuratúra, ktorá prípad vyšetruje, navrhla, že ak bude vystupovať ako korunný svedok a všetko prezradí, tak odíde zo súdu ako slobodný človek.

Estónská polícia, ktorá našla jeho mrtvolu, opatrne a nie veľmi presvedčivo vyhlásila, že pravdepodobne išlo o suicid. To ale postráda logiku – veď prečo by sa mal  zabiť, ak mu nehrozilo väzenie?

Preto všetko hovorí za to, že bol násilne odstránený tými, ktorí sa dozvedeli, že sa jeho pričinením dostanú na veľa rokov do väzenia.