Skúsený žurnalista: Trump má veľké šance stať sa prezidentom USA. Dobré pre Moskvu

25.07.2016 23:34

Za 3 mesiace, 8. 11. sa volí v USA prezident. Trumpove karty sú veľmi dobre namiešané a jeho šance sú oveľa vyššie ako šance Hillary Clinton. Na začiatku jeho nástupu do boja o Biely Dom mali v USA všetci takzvaní politickí odborníci, ale aj žurnalisti, len posmešky a ironické komentáre pre muža, ktorého prvou ženou bola Češka Ivana a treťou manželkou je Slovinka Melánia. Ja som už v tom čase hovoril i písal do nemeckých i juhoamerických novín, že by ho nikto nemal podceňovať a že jeho šance vôbec nie sú malé.

Mám dlhoročné žurnalistické skúsenosti a poznám západný svet, jeho politiku a politiku jeho zákulisia tak podrobne a dobre, ako málo žurnalistov z krajín bývalej ČSR a moje politické analýzy neraz prebrali aj moji spriatelení kolegovia z nemeckej Presse. A preto sa nezvyknem mýliť v mojich politických predpovediach a komentároch. Moje predpovede v tomto smere sú úspešné na 90 percent. To je podstatne vyššia úspešnosť ako predpovede počasia od odborníkov.

Na straníckom kongrese Republikánov bol Donald Trump nominovaný za kandidáta strany na úrad prezidenta. Dosiahol to, čo takmer nikto z jeho nepriaznivcov neočakával.

V súčasnej situácii Trumpovi dávam 70 percentné šance na víťazstvo, Clintonovej 30 percentné.  Dôležité pre Európu je najmä to, že ak sa stane 8. novembra prezidentom v Bielom Dome Trump, tak to bude znamenať aj prehodnotenie americkej politiky voči Rusku. Jeho úmyslom je utlmenie konfrontácie s Putinom a dosiahnuť odstránenie napätia vo vzťahoch s Moskvou. To zamená, že bude musieť zmeniť aj politiku voči Ukrajine. Trump chce zlepšiť aj vzťahy s Čínou. Pozitívne je aj to, že Trump nie je prívržencom amerického hegemonializmu a možno konštatovať, že odmieta aj ideu, aby Amerika hrala naďalej rolu „policajta“ v celom svete.

Viackrát počas volebného boja kritzoval obrovské chyby Bieleho Domu, ktoré Obamova vláda urobila v tomto smere v minulosti, čo bolo spojené s enormnými finančnými výdavkami, ako aj smrťou početných amerických vojakov. Tým všetkým Trump bodoval u obyvateľov. Trump chce svoju politiku koncentrovať predovšetkým na americkú ekonomiku, čo pre ľudí znamená zlepšenie ich ekonomickej situácie.

Ešte jedno je pre výsledok volieb enormne dôležité.

Američania sú vo všobecnosti veľmi pateticky založení. A tak u nich vysoko boduje ten kandidát, ktorý vyžaruje veľa pozitívnej emocionality. V tomto smere Hillary za Trumpom jednoznačne zaostáva. Ak chce tieto voľby vyhrať, tak musí mnohé vo svojej volebnej taktike zmeniť a zlepšiť. To však sotva dokáže. Pôsobí veľmi chladne a arogantne nadnesene a jej smiech znie neprirodzene umelo. Okrem toho veľa Američanov si už nepraje ďalšieho prezidenta z nejakej dynastie, v tomto prípade clintonovskej. Podobne na tomto fenoméne stroskotal aj Jeb Bush. Doterajšia dynamika volebného boja vyznieva pre Donalda Trumpa a zatiaľ všetko hovorí pre to, že sa udrží aj v najbližších mesiacoch. Hillary by musela urobiť niečo extrémne mimoriadne, aby ju zmenila vo svoj prospech.

Donald Trump svojimi výrokmi americkú spoločnosť extrémne polarizuje a jasne hovorí čo chce a čo nechce. Okrem iného dáva explicitne najavo svoj protiislamský postoj a je extrémnym odporcom tejto relígie. Aj vďaka tomu, aká je situácia v Európe, kde islamistický teror nadobúda čoraz hrozivejšie tendencie – čo vedúci politici EÚ obyvateľstvu nechú priznať a ho klamu, ako sa len dá  – to Trumpovi u veľmi veľkej časti Američanov získalo dodatočné sympatie. Kresťanskí fundamentalisti, ktorí su práve v USA vo veľkom počte, ho za to doslova oslavujú.

Ďalší bod, ktorý hovorí v jeho prospech:

Prevažná väčšina Američanov už má plné zuby politiky prezidentov, ktorí vyšli z vrstvy takzvaných etablovaných politikov, ako Obama, Bush a teraz by to bola aj Clintonová. Trump k nim nepatrí a aj to ho robí veľmi obľúbeným. 

Anti-Trumpovcom nepomohlo ani to, že sa ho všemožne snažili, predovšetkým aj pomocou veľkej časti médií démonizovať a zosmiešňovať. Naopak, to mu len získalo ďalších priaznivcov, ktorí ho budú voliť.

Čo sa nám v EÚ – tým, ktorí máme katastrofálnej merkelovskej utečeneckej politiky už naozaj dosť – na Trumpovi musí veľmi páčiť, je fakt, že kedykoľvek sa o kancelárke zmienil, tak ju tvrdo a neúprosne kritizoval.

Okrem iného k tejto téme povedal: „Západ má problémy v Nemecku i vo Francúzsku s atentátmi islamistov. A viete čia chyba to je? Je to chyba ich politikov, lebo dovolili nekontrolovaný príchod aj islamistov a teroristov.“ Vyhlásil tiež, že ako prezident zavedie veľmi prísne kontroly cestujúcich z týchto dvoch krajín do USA. Okrem toho žiada už teraz zákaz vcestovania moslimov do USA.

Ešte spomeniem jednu vec, ktorá len teraz vyšla najavo a čo dodatočne zhoršuje doterajšiu pozíciu Hillary.

Do médii sa dostala informácia o tom, že vedenie Demokratov sa počas súboja Clintonovej a Sandersa o nomináciu kandidáta za stranu, nezachovalo neutrálne, ale tajne iniciovalo viaceré aktivity proti Sandersovi, ktoré pomohli k víťazstvu Hillary. Tento škandál prepukol naplno a je vylúčené, že jeho prívrženci teraz dajú svoje hlasy Clintonovej. Práve naopak, rozhorčení oprávneným hnevom buď vôbec nebudú voliť, alebo časť z nich dá svoje hlasy dokonca Trumpovi.

Na záver posledná veta:

Trump žil a žije v manželstve desaťročia s dvoma Slovankami, jeho deti majú slovanskú krv a sám sa nikdy netajil tým, že voči Slovanom pociťuje veľké sympatie.