Španielsko: Koruptný monarch je na slobode – ten kto povedal pravdu o monarchii je vo väzení

27.02.2021 23:56

Španielsko je najhoršia demokracia v EÚ. Niektorí španielski a predovšetkým katalánski žurnalisti tvrdia, že v Španielsku už dávno nie je žiadna demokracia a že Brusel a Berlín to ignorujú a k tomu len mlčia.

25. mája 2019 napísali viaceré alternatívne nemecké médiá obsiahle články o tom, že Španielsko už v podstate nie je viac demokraciou. Napríklad Telepolis otituloval svoj článok nasledovne: Spanien ist „technisch gesehen“ keine Demokratie mehr. Berlínska vláda ale len mlčala a ani slovom Madrid nekritizovala.

Bolo to v súvislosti s udalosťami v Katalánsku, keď Madrid brutálne, nedemokraticky a aj krvavo potlačil právo na sebaurčenie katalánskeho národa. Spomeniem len jednu z týchto nedemokratických brutalít Madridu voči katalánskemu národu:

Napriek naliehavým výzvam viacerých renomovaných španielskych právnikov a expertov pre ústavné právo, aby voči Katalánsku boli madridskou vládou dodržané pravidlá demokracie, boli štyria  demokraticky zvolení poprední katalánski politici suspendovaní a vrhnutí do väzenia.

Ak ale niekto kritizuje koruptnú španielsku monarchiu, ktorá okráda štát a španielsky národ o stovky miliónov eur, tak má veľký problém. A ak sa o nej vyjadrí pravdivo kriticky a posmešne, ako to urobil katalánsky spevák Pablo Hasél, tak skončí vo väzení za údajnú urážku majestátu a monarchie.

Je však iróniou osudu, že práve teraz sa v španielskych médiách objavila informácia o ďalšom daňovom podvode španielskeho exkráľa Juana Carlosa, ktorý žije v arabskom exile v Abu Dhabi. Aby sa vyhol súdnemu stíhaniu v Španielsku, tak zaplatil svoj daňový dlh vo výške 4, 5 miliónov eur. Keď v lete 2020 vyšlo najavo, že Juan Carlos má v cudzine uložené korupčné milióny, tak cez noc ušiel do Abu Dhabi, kde mu Arabi dali azyl.

V Španielsku tento posledný daňový škandál Juana Carlosa vyvolal teraz vo verejnosti veľké pobúrenie, ktoré bolo o to väčšie, že Pablo Hasél je vo väzení len preto, že verejne „urazil“ španielsku monarchiu, keď povedal pravdu o jej kriminálnych praktikách a trestných činoch.

V tejto súvislosti je obrovským pokrytectvom, keď socialistický šéf španielskej vlády Pedros Sánchez hovorí, že je pohoršený nad neserióznym správaním sa exmonarchu a že ako väčšina Španielov odmieta jeho nesociálny spôsob života. Napriek tomu je ale presvedčený, že španielska monarchia ako taká nie je tým vôbec ohrozená vo svojej existencii – lebo veď ide len o zlé správanie jednej osoby a nie celej inštitúcie monarchie.

Sánchez akoby zabudol a či vôbec nevedel,  že z korupcie boli v nedávnej minulosti oficiálne obvinenení aj ďalší členovia kráľovskej rodiny, napr. dcéra Juana Carlosa, princezná Cristina.

Okrem toho označuje ťažké kriminálne podvody Juana Carlosa len výrazmi ako neseriózne a zlé správanie.

Pritom by mohol ako šéf vlády  urobiť rozhodné kroky k tomu, aby táto koruptná a kriminálna monarchia bola raz navždy zrušená. A to o to viac,  že aj nový španielsky kráľ, syn koruptného a zvrhlého Juana Carlosa (ktorého pred časom nemecký Tagesspiegel označil ako kráľa päťtisíc mileniek), k zločinom otca len mlčí a ho kryje.