Spoločnosť USA a jej zločinná „demokracia“: Krajina, kde žiaci chodia do školy každý deň s obavou, či ich nezastrelia

11.04.2024 17:20

Aj štvrť storočia po masakre v Columbine musia študenti v USA každý deň rátať so streľbou na školách. Školy sa vybavujú detektormi kovov a monitorovacími kamerami.

 

Columbine, Newton, Parkland, Uvalde. Názvy niekoľkých miest v USA, ktoré by žiaden čitateľ nemusel poznať. Napriek tomu sa stali celonárodne známymi z jedného dôvodu – streľba na ich školách a mnoho zavraždených žiakov.

 

Tento rok si predovšetkým USA pripomína  25. „výročie“ streľby na strednej škole Columbine v Columbine v štáte Colorado. Od toho 20. apríla 1999 došlo v Spojených štátoch k najmenej 400 ďalším krvavým streľbám na školách.

 

Žiadny štát USA, či už republikánsky alebo demokratický, nezostal ušetrený od týchto tragických  udalostí.

 

Okrem stoviek zabitých detí, mladých ľudí a učiteľov bolo týmito násilnými činmi v USA priamo traumatizovaných do 400 000 študentov.

 

Všetci boli v čase činu prítomní v školách, na mieste, ktoré sa malo považovať za bezpečné. Toto číslo nezohľadňuje rodiny, priateľov a okolie, ktoré s touto traumou zápasia a musia ďalej s ňou žiť.

 

Columbine zmenila v Spojených štátoch veľa vecí. Odvtedy školské obvody míňajú čoraz väčšie množstvo peňazí na zvýšenie bezpečnosti žiakov i učiteľov v nádeji, že budú ich vzdelávacie inštitúcie bezpečnejšie.

 

Neplatí to len pre stredné školy. Prestrelky na základnej škole Sandy Hook v Newtone a Robbovej základnej škole v Uvalde ukazujú, že je to potrebné aj pre základné školy.

Nikde v Spojených štátoch, či už v školách v centrách miest alebo vo vidieckych, odľahlých komunitách, dnes nie sú deti v bezpečí.

 

Školské obvody po celej krajine sa vybavujú detektormi kovov, monitorovacími kamerami, automaticky uzamykateľnými a nepriestrelnými dverami, núdzovými poplachovými signálmi v triedach, ozbrojenými bezpečnostnými strážcami, externými odborníkmi a počítačovým softvérom určeným na identifikáciu včasných varovných signálov u študentov.

 

Bezpečnostný priemysel v USA, ktorý sa špecializuje len na školy, sa stal bombovým biznisom s ročnými tržbami cez tri miliardy dolárov a rastie takmer o desať percent ročne.

 

Pri tejto sume je prekvapujúce a až podozrivo zarážajúce, že počet školských strelieb neklesá, práve naopak:

 

Čísla od roku 2018 sústavne rastú. Kým predtým sa za rok vyskytlo zvyčajne menej ako 16 incidentov, v roku 2018 došlo k 30 hromadným streľbám. Až 42 v roku 2021, napokon 46 v roku 2022, informoval Washington Post po rozsiahlom výskume.

 

Viacerí Američania i niektorí novinári sa domnievajú, že za tým je „istý brutálny systém“!

 

Na vražednú streľbu v školách sa treba pozerať veľmi odlišne v porovnaní s inými krvavými streľbami na iných miestach v USA. Mnohí z mladých páchateľov majú priamy vzťah k škole, sami sú tam študentmi a často ich v minulosti šikanovali a izolovali spolužiaci.

 

„Inštitút prevencie“ v Oaklande preto prichádza k záveru, že predovšetkým nedostatok investícií do preventívnych opatrení a psychologickej starostlivosti na školách a súčasne ľahký prístup k strelným zbraniam v USA – aj pre mladých ľudí – je často „smrteľnou zmesou".

Po každej krvavej streľbe sa krajinou rozlieha výkrik.

 

Cituje sa, že politici  málo robia a len hovoria frázy a modlitby za obete a ich rodiny. Niektorí žiadajú prísnejšie zákony o zbraniach, iní požadujú, aby boli učitelia ozbrojení a vyškolení v strelných zbraniach, aby bola schopní sami strelca čo najrýchlejšie zlikvidovať. Zatiaľ nič nepomohlo.

 

Nebezpečenstvo streľby na školách v USA je súčasťou každodenného života, stalo sa normálnym a týka sa každej generácie študentov.