"Súboj" Putina s Bidenom o "novú" palestínsku Gazu a o rast vplyvu na Blízkom východe

02.03.2024 11:45

V týchto dňoch o budúcnosti pásma Gazy rokujú v Moskve rôzne palestínske skupiny. Dokonca je tam aj Hamas. Nie však zástupcovia Izraela – tí neboli prizvaní. To zvyšuje šance na široko podporované riešenie konfliktu.

 

Ruská vláda chce ešte viac zvýšiť svoj vplyv medzi Palestínčanmi, ktorý už dosiaľ bol veľký a po brutálnych masakroch civilného palestínskeho obyvateľstva izraelskou soldateskou podporovanou Američanmi ruský vplyv vystreľuje takmer do „neba“ .

 

Tento týždeň od štvrtka do nedele  sú v Moskve palestínske skupiny a podľa tamojších informovaných kruhov, pracujú spolu s ruskými expertami na povojnovom poriadku Izraelom za podpory Západu zničenej Gazy a doslova genocídou ničených Palestínčanov.

 

Ide predovšetkým o zabezpečenie autonómnej autority novej Palestíny, ktorú uzná OSN a tým aj Západ.

 

Svoje predstavy o pásme Gazy sa už snažia presadiť aj  deštruktívne USA a aj dôležité štáty Perzského zálivu. Z pohľadu expertov  vyjde zo súboja ako víťaz Rusko.

 

Všetky tri strany sa považujú za sprostredkovateľov v komplikovanom konflikte medzi Izraelom a Palestínčanmi. USA vsádzajú na to, že autonómna autorita bude reorganizovaná a potom bude v pásme Gazy dosadená vláda technokratov. Nedávno vyzvali premiéra Mohammeda Shtajjeha, aby odstúpil. To je ale z pohľadu Palestínčanov deštruktívny akt.

 

Saudská Arábia, Jordánsko a Egypt sa tiež čoraz viac spoliehajú na autonómnu autoritu ako ju presadzuje Rusko.

 

Rusko chce zmieriť Hamas s autonómnou autoritou, hovorí Jacky Hugi. Akcia je teda výzvou pre Izrael a vyhlásením vojny americkému prezidentovi Joe Bidenovi.