Súd proti atentátnikom sa začína a Charlie Hebdo opäť uverejňuje karikatúry Mohameda

02.09.2020 23:11

Až neuveriteľných päť a pol roka po vražednom islamistickom atentáte na redaktorov parížskeho magazínu Charlie Hebdo prichádza k otvoreniu procesu.

Tento týždeň sa začal súdny proces proti jedenástim islamistom obžalovaným z členstva v teroristickom zoskupení, ktoré vykonalo vražedný atentát v januári  2015.

Celkove 14 jeho členov v službách IS koordinovalo a organizovalo vraždy, ktorých sa dopustili traja atentátnici, ktorí boli o dva dni po atentáte objavení na úteku a zastrelení políciou. Trom  členom, ktorí boli tiež pri koordinácii vraždenia, sa podarilo újsť do cudziny a sú hľadaní medzinárodným zatýkacím rozkazom.

7. januára 2015 vnikli islamisti, bratia Kouachi do redakcie Charlie Hebdo a v priebehu dvoch minút zastrelili 12 redaktorov, medzi nimi troch, ktorí patrili k najvýznamnejším francúzskym karikaturistom.

Na úteku zastrelili aj jedneho policajta.

Bola to krvavá pomsta za to, že magazín v minulosti uverejnil viacero karikatúr Mohameda.

Pred niekoľkými dňami oznámil Laurent Sourisseau, šéfredaktor magazínu, že v týždni začatia procesu uverejní Charlie Hebdo opäť karikatúry Mohameda. K tomu ešte povedal:

„V tomto smere nedáme nikdy pokoj a nikdy neprestaneme. Okrem  iného aj preto, lebo sme to dlžní našim zavraždeným priateľom a skvelým kolegom.“

Ešte pre začiatkom procesu sa k tomu vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Marcon, ktorého Sourisseau informoval o tom, čo redakcia urobí.

Macron vyhlásil:

„Právo na blasfémiu, blasfemické vyjadrenia a blasfemické karikatúry a znázornenia je vo Francúzsku garantované zákonom a ja ako prezident chránim túto slobodu.“