Svet sa topí v plastovom odpade

05.10.2014 11:18

 

Plastový odpad sa stáva pre svet väčšou katastrófou ako globálne oteplovanie. Americký námorný kapitán, Charles Moore, je zakladateľom organizácie Algalita, ktorá bojuje už 20 rokov za ochranu životného prostredia. 

Na jednej zo svojich plavieb z Havajských ostrovov do Kalifornie zbadal po prvý raz, tesne pod morskou hladinou, obrovský zhluk plastového odpadu vo forme veľkého kruhu, priemeru niekoľkých kilometrov. V priebehu rokov sa tento plastový konglomerát rozrástol na plochu 21 000 štvorcových kilometrov, čo je takmer polovica plochy Slovenska. 

Je to ošklivá "zbierka" rybárskych sietí, všetkých možných druhov plastových fľaší a iných plastových výrobkov. Počet takýchto umelých plastových "ostrovov" v oceánoch neustále rastie. V nich sa zachytávajú a hynú státisíce rýb a iných morských živočíchov. Iné z nich zas považujú pestrofarebné plastové predmety za potravu a požierajú ich, pričom si porania a potrhajú žalúdočné steny a na následky zahynú. 

V žalúdku jednej veľryby, ktorú našli mŕtvu na španielskom pobreží, bolo viac ako 100 rôznych plastových predmetov. Vedci odhadujú, že každoročne tak zahynie v oceánoch viac ako 100 000 týchto veľkých  morských cicavcov.

Nie vždy sú to veľké predmety, ktoré sa stanú morským živočíchom osudné. V priebehu rokov vlny a vietor ich "opracujú" na miniatúrne čiastočky a tieto požierajú potom vtáci i ryby, a tak sa dostanú aj do potravinového reťazca a napokon aj na naše taniere. Netreba zdôrazňovať, že takáto preplastovaná potrava je nášmu organizmu extrémne škodlivá.

Plasty, ktoré sa spočiatku považovali za zázrak doby a boli všade veľmi obľúbená, sa tak v našej epoche stávaju veľkým prekliatím, a to o to viac, že ľudstvo s nimi zachádza úplne nezodpovedne. 

Idea výrabať množstvo vecí z plastu bola vnímaná ako geniálna, lebo sú ľahko použiteľné a lacné. Problém je v tom, že plast sa ani po mnohých rokoch nerozpadá.

Fľaša z plastu potrebuje okolo 500 rokov, kým sa rozpadne. Moria a povrch zeme sú čoraz viac pokryté a zaplnené tisíckami miliónov ton plastov. Plastový odpad sa dostal dokonca už aj na najvyššie vrchy v Himalájach. V ostatných tridsiatich rokoch stúpla produkcia plastových výrobkov o 500 percent.

Každý jeden z nás, ak si naplno uvedomí tieto zarážajúce fakty, môže svojou troškou prispieť k tomu, aby sa množstvo plastového odpadu redukovalo.