Technika nám nepozorovne kradne slobodu - keď televízor v byte špiónuje jeho majiteľa

10.02.2015 23:12

Juhokórejský koncern Samsung vystríha majiteľov pred vlastným produktom, telvízorom s pripojením na internet. Treba vedieť, že všetky rozhovory vedené v miestnosti, kde je taký televízor, sú ním zaznamenávané a vedené ďalej. Ku komu sú posielané, to Samsung neoznámil. 

Zmienené televízory sú vybavené nielen bežným diaľkovým ovládaním, ale všetko možno ovládať aj rečovými príkazmi. K tomu účelu je v televízore zabudovaný malý mikrofón, ktorý prijíma rozkazy. Mikrofón ale počuje všetko, čo sa v miestnosti povie. Takto zachytené slová a rozhovory odídu z miestnosti cez internet na neznáme miesto. Kde toto miesto je, to kórejsky koncern Samsung neoznámil. 

Súčasne koncern vydal informáciu, že nenesie zodpovednosť za ochranu osobných údajov. Doma ľudia rozprávajú o všeličom, neraz aj o veciach, ktoré by im mohli spôsobiť menšie, ale aj veľké nepríjemnosti, ak by sa ich dozvedel niekto, pre koho absolutne neboli určené. 

Kto má takýto televízor a chce, aby nezaznamenával žiadne rozhovory z miestnosti, kde sa nachádza, tak musí deaktivovať jeho mikrofón a používať výlučne diaľkové ovládanie. Tak zabráni tomu, aby ho jeho vlastný televízor neudal napríklad za to, že sa pred ním rozprával  s dobrým priateľom o tom, ako v istých veciach porušuje zákon.