Toto všetko o pohybe asi neviete……

12.07.2016 23:30

To, že pohyb je dôležitý pre naše zdravie a že dostatok pohybu je aj zárukou toho, že naše telo nebude mať prebytočné kilogramy, to je všeobecne známa vec.

Ale pohyb je zázračným prostriedkom ešte aj v mnohých ďalších úrovniach nášho života. Pohyb, najmä  v staršom veku, je veľmi prospešný a predovšetkým mimoriadne dôležitý aj pre optimálnu funkciu srdc i krvného obehu. Na pohyb by nemali zabúdať najmä tí, ktori každodnne sedia veľa hodín v práci, v aute, za počítačom a podobne. To nám dokázali početné vedecké prieskumy.

Pozitívne efekty pohybu sa prejavujú aj pri spevňovaní kostí, a tak sú aj prevenciou proti osteoporóze. Pohyb posilňuje aj náš imunitný systém. Avšak nielen telo, ale aj naša psycha profituje z pohybu. Pohyb má preukázateľné antidepresívne účinky a okrem toho stimuluje náš mozog, aby vo zvýšenej miere produkoval hormóny šťastia – napríklad dopamín a serotonin.

Kanadskí vedci z univerzity Concordia v Montreale nedávno zistili, že pravidelný pohyb dokonca pôsobí aj proti biologickému starnutiu nášho mozgu.

A preto sa snažme každý deň aspoň o polhodinu, podľa možnosti, rýchlejšej chôdze.

Ja osobne tak robím už celé desaťročia a dvakrát do týždňa si chodím zabehať do lesa desať kilometrov. Šport je pravidelnou súčasťou môjho kreatívneho života. Patrí k nemu aj bicyklovanie a posilňovanie.