Trumpova politika presviedča oveľa viac Američanov, ako sa to Demokratom páči

22.10.2020 23:10

Čím viac sa blíži 3. november, tým viac priznáva aj mainstream – napr. aj švajčiarske NZZ – že opätovná voľba Donalda Trumpa nie je až taká veľmi nepravdepodobná, ako sa to v médiách ešte pred niekoľkými týždňami tvrdilo a v mnohých aj stále tvrdí.

Kto sú voliči Donalda Trumpa a prečo ho volia?

Možno konštatovať, že ho volia z rôznych dôvodov. Veľká je skupina tých, ktorí hodnotia vysoko to, že robil všetko preto, aby splnil svoje predvolebné sľuby.

Napríklad dosadil na Najvyšší súd konzervatívno-kresťanských sudcov. Vybojoval financie na stavbu múru na južnej hranici k Mexiku. Je tiež veľké množstvo tých, ktorí mu dajú svoj hlas, lebo súhlasia s jeho migračnou politikou, iným sa zas páči jeho neustále prízvukovanie America First.

Veľa prívržencov má aj z radov tých, ktorým jeho daňová reforma priniesla viac dolárov do peňaženky. Je hrdinom pre tých, ktorí sú zásadne proti potratom. A napokon je tu veľký počet tých, ktorí – ako zistil prieskum mienky občanov urobený Monmouth University – vyhlásili, že si nevedia predstaviť, čo by Trump musel urobiť, aby ho nevolili.

Pre veľa Američanov sa Donald Trump stal už kultom a je fenoménom, ktorý zamestnáva mnoho politológov, psychoanalytikov a rôznych iných expertov.

Známy americký neuropsychológ Bobby Azarian uviedol už v roku 2016 v Psychology Today, že niet najmenších pochýb, že Trump povedal mnoho vecí, ktoré by pre každého iného kandidáta Republikána znamenali politickú samovraždu.

Čo sa v Európe takmer vôbec nevie, to je skutočnosť, že Trump má veľmi veľa prívržencov aj v intelektuálnych kruhoch, hoci k nim nepatrí.

Tu je veľmi stručne názor jedneho z týchto kruhov, Francisa Buckleyho, profesora na George Mason University, Virginia:

„Nie som samozrejme ani zďaleka jediný akademik, ktorý Trumpa podporuje. Som však jedným z mála, ktorý to hovorí aj verejne. Mnohí moji kolegovia, ktorí stoja za Trumpom však pracujú na takých miestach, ktoré sú nejakým spôsobom závislé od Demokratov a mali by veľký problém, ak by sa k Trumpovi hlásili otvorene.

Ja si to ale môžem dovoliť, lebo pracujem v konzervatívnom prostredí.

Už v roku 2016 som poslal obsiahlu písomnú výzvu kolegom, aby podporovali Trumpa. Akceptovalo ju viac ako 150 akademikov, ale takmer všetci už boli na dôchodku a nemuseli sa obávať konzekvencií v práci.

A práve toto je veľký problém v USA. Ľavica – teda Demokrati – nepripúšťa slobodný prejav názorov.“

Uzavriem tým, že spravodajstvo o Trumpovi v posledných rokoch, ale najmä v poslednyćh mesiacoch bolo katastrofálne jednostranné. Jednotlivé médiá sa každodenne predbiehali v tom, ktoré prezidenta USA podá čo najnegatívnejšie.

Treba tiež povedať, že ak voľby vyhrajú Demokrati, tak právny štát zanikne, podobne ako aj v Nemecku.

Demokrati i Merkel uznávajú len jednu  mienku – vlastnú.

Kto má iný názor, ten je nepriateľ ich (ne)demokracie a ten musí byť stíhaný alebo aspoň "onálepkovaný" ako človek nedemokratického zmýšľania.

.