"Ukrajina v Bolívii sa nekoná": Prezidentské voľby vyhral „dlhý tieň“ Moralesa

19.10.2020 23:39

Vždy keď exprezident Evo Morales hovoril v exile o udalostiach 20. októbra 2019 v Bolívii, tak zdôraznil, že išlo o puč, ktorý bol podporovaný z USA. Zároveň podotkol, že armáda ho nikdy nezradila, ako to tvrdili viaceré západné médiá. Do exilu v podstate odišiel dobrovoľne, lebo chcel zabrániť krviprelievaniu medzi masami jeho prívržencov a zradnou proamerickou opozíciou a tou časťou Bolívijčanov, ktorí jej sadli na lep.

Morales v exile viackrát vyhlásil, že príde čas, keď sa do Bolívie, ktorú nadovšetko miloval, vráti a že sa vráti ako víťaz.

Prešiel takmer rok odvtedy, keď musel v novembri opustiť svoju vlasť a keď moc v Bolívii prevzala prechodná vláda pod vedením Evovej úhlavnej nepriateľky senátorky Jeanine Áñez, ktorá ho pri každej príležitosti difamovala.

Za podpory USA sa vyhlásila za interim-prezidentku a sľúbila, že urobí všetko pre to, aby krajinu vyviedla z krízy a upokojila rozvírené emócie (čo predtým spolu s opozičnými politikmi spôsobila).

Podľa bolívijskej ústavy bolo jej povinnosťou vyhlásiť do 90 dní nové voľby, čo nikdy neurobila, ale voľby pod rôznymi zámienkami neustále odďaľovala. Prečo?

Z jednoduchého dôvodu -  stále si nebola istá, že voľby nevyhrá strana exprezidena Moralesa. A to napriek tomu, že Áñez a jej ľudia robili všetko preto, aby národ uveril, že Morales bol diktátor a tyran, ktorý  chcel z Bolívie urobiť druhú Venezuelu, ako ju vybudoval Chavez. Pritom rozmaznaná dáma z bohatého domu akoby celkom zabudla na to, že väčšina Bolívijčanov Huga Chaveza obdivovala a Eva zbožňovala.

Napriek tomu interim-prezidentka a jej prechodná vláda podnikali všetko pre to, aby Moralesovu  stranu MAS znemožnili. Nepodarilo sa to.

Napokon sa voľby v Bolívii už nedali ďalej odsúvať. Vlády veľkých juhoamerických štátov ako Argentíny a Brazílie viackrát dôrazne vyzvali predstaviteľov Bolívie, aby konečne vyhlásili voľby.

Z pamäti jednoduchých obyčajných Bolívijčanov sa nedalo nijakou propagandou vymazať to, že Morales za 14 rokov svojej vlády zmenil svoju krajinu takou mierou ako žiadna iná vláda pred nim. V roku 2006 sa Evo stal prvým indigénnym prezidentom v dejinách Bolívie, pričom takmer 60 percent Bolívijčanov má indigénny pôvod.

Žili v katastrofálnych pomeroch – v biede a beznádeji a boli takpovediac celkom bezprávni. Morales urobil pre nich nesmierne veľa a podstatne zlepšil ich situáciu a dodal im sebavedomie. Zoštátňoval mnoho z toho, čo patrilo bohatým a superbohatým (čím si ich smrteľne znepriatelil) a výnosy z toho dával do sociálnych programov, na stavbu škôl, nemocníc a budoval mimoriadne zanedbané infraštruktúry Bolívie. Počet biednych, nezamestnaných i analfabetov sa rapídne znižoval.

Nezávislí cudzi pozorovatelia a experti hovorili o bolívijskom zázraku.

Toto všetko nebolo možné zničiť v hlavách tých, pre ktorých urobil tak nesmierne veľa.

A tak vo voľbách v nedeľu presvedčivo zvíťazil „dlhý tieň Eva Moralesa“ siahajúci z exilu až do jeho milovanej Bolívie.

Inými slovami novým prezidentom sa stal Moralesov dobrý priateľ a dlhoročný spolubojovník a zároveň aj bývalý minister jeho vlády, 57 ročný Luis Alberto Arce.

Arce odišiel v decembri 2019 na nejaký čas do mexického exilu za Moralesom, kde spolu vypracovali plán a program pre ďalšie aktivity ich strany MAS a kde ho Morales požiadal, aby urobil všetko pre to, aby vo voľbách zvížazil a rozbil tak nádeje zradcov bolívijského ľudu.

Luis Alberto Arce zvíťazil tak presvedčivo, že voľby sa nedali zmanipulovať a nakoniec to musela uznať aj dočasná prezidentka z moci USA – Áñez. Medzičasom mu už poslala aj písomné blahoželanie.

Teraz sa otvorila aj cesta pre návrat „vyhnanca“ Eva Moralesa z jeho terajšieho argentínskeho exilu.

Obe úzko spriatelené krajiny Bolívia a Venezuela sú už dávno mojou srdcovou záležitosťou a pociťujem veľkú radosť z toho, že Bolívijčania sa nedali oklamať a zviesť, tak ako sa to stalo Ukrajincom  a dali svoju dôveru Luisovi Albertovi Arcemu.