Ukrajinská vojenská tajná služba priznala, že Kyjev nemôže vyhrať s Ruskom na bojisku

04.04.2024 10:17

Zástupca šéfa tajnej služby Vadim Skibitsky oznámil, že Kyjev sa snaží útočiť na objekty na ruskom území, pretože nemôže vyhrať na bojisku.

 

Skibitsky to vyhlásil v rozhovore Britskému denníku The Guardian.

 

Podľa britských novín Skibitsky povedal, že "vzhľadom na ruskú vojenskú prevahu a nedostatok delostreleckých granátov a stíhačiek nemá Kyjev inú možnosť, ako bojovať proti Rusku týmto spôsobom." Za ciele na ruskom území označil okrem iného infraštruktúru a priemyselnú produkciu.

 

V posledných týždňoch ukrajinské drony podnikli niekoľko útokov na civilnú infraštruktúru, ale najmä na ropné rafinérie v ruských regiónoch. V mnohých prípadoch to viedlo k požiarom.

 

Ukrajinské médiá citovali informačné zdroje, ktoré potvrdili, že za týmito sabotážnymi útokmi stoja spravodajské služby Ukrajiny.

 

Neskôr sa k zodpovednosti za tieto útoky prihlásil šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Vasilij Malyuk a priznal, že SBU sa pri útokoch zamerala na také objekty ako Krymský most, vojnové lode v Čiernom mori, tanky, elektronické bojové systémy a systémy protivzdušnej obrany, ropné rafinérie a na iné závody, ktoré pracujú pre ruský vojensko-priemyselný komplex.

 

Hovorca ruského prezidenta uviedol, že ruská armáda pracuje na eliminovaní možností kyjevského režimu, ktorý vykonáva teroristickú činnosť útočením na objekty na ruskom území.