USA „prežívajú“ len z milosti Číny. Dlžia jej viac ako bilión dolárov a dlh narastá

10.05.2018 15:56

Čína drží USA v hrsti. Žiadnej inej krajine nie sú USA dlžné takú obrovskú sumu ako Číne. Peking vlastní štátne dlhopisy USA v hodnote 1, 15 bilión dolárov. A táto suma narastá ďalej. V júni minulého roku narástla o 44 miliard dolárov oproti máju. Peking veľmi hnevá súčasne prebiehajúci obchodný spor s USA.

Washington vyhlásil, že si čínske obchodné praktiky zoberie pod lupu. Na to má plné právo. Musí si však uvedomiť, že zavedenie (a prípadné ďalšie zostrenie) protičínskych obchodných sankcií Peking USA odplatí tvrdými protiopatreniami. V súčasnej situácii je však pre USA  veľmi nerozumné provokovať takto Čínu v oblasti obchodných vzťahov, lebo americká ekonomika, a tým aj americký blahobyt, sú aj naďalej extrémne závislé od čínskych kreditov.

Predovšetkým vďaka čínskym kreditom, ktoré môže Čína USA štedro poskytovať, lebo má obrovské devízové rezervy, mohli USA znížiť svoj ročný export-import deficit o 500 miliard dolárov.

Peking by mohol otriasť svetovú dominanciu dolára takpovediac jedným úderom, a tak úplne narušiť bilancie americkej ekonomiky.

Treba však povedať, že takým jednorazovým  aktom by do istej miery uškodil aj sebe. Jednoducho už len preto, lebo drží v rukách zmienených 1,15 bilión amerických dolárov. Z dlhodobého hľadiska je ale jasné, že Číňania pracujú na tom, aby dominancia dolára padla, lebo z ich pohľadu je to nespravodlivosť, ktorá ekonomicky dlhodobo a konštantne uprednostňuje USA na úkor iných štátov. Nielen v tomto majú aj plnú podporu Moskvy.

Čínsky profesor Jiang Shixue, z Univerzity Šanghai, povedal, že nie je dobré a správne, ak sú svetové finančné trhy neprestajne dominované jedinou menou – dolárom.

Vyhlásil: „Usilujeme sa o zavedenie spravodlivého finančného systému, ktorý objektívne zohladní záujmy všetkých štátov, teda aj krajín tretieho sveta, ktoré dominanciou doláru najviac trpia.“

Inými slovami Čína  chce, aby svetová vláda dolára skončila už v dohľadnej dobe.Ekonomická dynamika hovorí v prospech Číny a ak jej ekonomika bude v doterajšom trende aj naďalej rásť, tak je predpoklad, že v priebehu desať až pätnásť rokov predstihne USA ako ekonomickú veľmoc číslo jedna.

Americká ekonomika stagnuje už dlhú dobu a dlhodobo existuje aj  jej obchodný deficit v bilancii export-import. USA tieto problémy „riešia“ predovšetkým tým spôsobom, že US-Notenbank tlačí čoraz viac dolárov, ktoré nie sú ekvivalentom vyrobených hodnôt a sama tak dolár postupne znehodnocuje.

Americký spôsob života je preto odsúdený na zánik – skôr či neskôr. A Čína bude napokon víťazom v svetovom ekonomickom maratóne.